Belföld

Balogh a pártatlan, Schmitt a csapatember

Mosolygó Magyarországot szeretne az MSZP által államfőnek jelölt Balogh András. Szerinte a köztársasági elnöknek a vesztesek mellett kell állnia. Schmitt Pál nem lenne ellensúly, viszont őrködne az állam demokratikussága felett.

izgalmas pillanatok

Jelenleg tart a titkos szavazás a Parlamentben. Kövesse az fn.hu-n élőben az eredményhirdetést!

Kétszer tíz percben mondhattak kortesbeszédet maguk mellett az államfőjelöltek. Először Balogh András, majd Schmitt Pál beszélt.

Pártatlan elnök kívánok lenni – mondta az államfőjelölti beszédében az MSZP által jelölt Balogh András az Országgyűlés előtt. Megköszönte a támogatást és elmondta, olyan alkotmány kell, melyet minden magyar állampolgár tisztel.

Balogh András (Fotó: MTI)

Balogh András (Fotó: MTI)

Egyértelmű kiállást tervez a demokratikus értékek mellett, elutasítja a nemzeti és vallási alapú megkülönböztetést és tűrhetetlennek tartja az emberi jogok megsértését. „A demokrácia óriási és helyettesíthetetlen érték” – mondta, hozzátéve, hogy tudja, vannak, akik nem tudnak élni ezzel, mert esélyük sincs rá.

A gúny tárgya

Megítélése szerint a köztársaság elnökének kötelessége állást foglalni a teljes foglalkoztatottságról, mint elérendő célról. Állandó feladatának tekinti a nemzet egységének erősítését. „Szörnyű dolog, hogy a mai magyar közbeszédben a vesztes, a lúzer a gúny tárgya” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az államfőnek a vesztesek oldalán kell állnia.

„Örömmel vállalja” az elmúlt két évtizedben kialakult magyar külpolitika fő irányait, „nemcsak az európai, de az atlanti orientációt is”. Szoros, mindennapi és minél jobb kapcsolat kell a külfölddel – fejtette ki. Különleges hangsúlyt fektetne a határon túli magyarokkal és a szomszéd országokkal. Kiemelte az európai határok megváltoztathatatlanságának doktrínáját és a határon túli magyarok feletti „gyámkodást”. Mosolygó Magyarországot szeretne.

Nem lenne ellensúly

Nyitott, emberközeli magatartást várnak el a köztársasági elnöktől, aki erősíti a tisztség méltóságát. Az államfőnek egy személyben kell kifejezőnek lennie a nemzet egységének, valamint őrködnie az államszervezet demokratikussága felett – fogalmazott Schmitt Pál bemutatkozó beszédében.

Schmitt Pál (Fotó: MTI)

Schmitt Pál (Fotó: MTI)

A Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje elmondása szerint nem ellensúly, hanem a hazai politikai csatározások kiegyensúlyozója akar lenni. “A köztársasági elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia” – mondta.

Egybefogni a világ magyarságát, szót érteni a miniszterelnökkel, közjogi méltóságokkal, parlamenti pártokkal, történelmi egyházakkal, valamint a civil szervezetekkel – többek között ezeket hangsúlyozta Schmitt Pál az elnöki programjában. „Gyakran hivatkozom arra, hogy csapatember vagyok, most készen is állok a csapatmunkára” – jelentett ki.

Megválasztása esetén a magyar embert állítja államfői tevékenysége középpontba, azt a magyar embert, akinek van hite, munkája. Ezenkívül a rendszeres sporttevékenységre, az oktatási rendszer minőségi és mennyiségi megújulására, a magyar nyelvre, illetve a civil szerveződésekre fordítana figyelmet a megválasztása esetén.

Schmittről beszél mindenki

A beszédek elhangzása után sem változott különösebben a jelöltek megítélése. Az fn.hu helyszíni tudósítójának a fideszes Farkas Flórián Schmitt Pál emberi nagyságát emelte ki, míg az LMP-s Ivády Gábor azt jelezte, erős kifogásai vannak Schmitt függetlenségével kapcsolatban.

Wittner Mária (Fidesz) viszont nem félti Schmitt függetlenségét, mert “ő egy sportember és a sportemberek gerincesek”.

Zagyva György Gyula, a Jobbik képviselője szkeptikusan nyilatkozott Schmittel kapcsolatban. Szerinte a jelölt csak Orbán Viktor meghosszabbított keze, ugyanakkor a Jobbik azt várja, hogy Schmitt “érzékenyebben kezeli majd” a határon túli magyarság ügyét.

Az ellenzék köreiben jelentős felzúdulást váltott ki Schmitt azon megjegyzése, hogy nem lesz ellensúly. Egyes, lapunknak nyilatkozó baloldali politikusok szerint épp az lenne a dolga.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik