Szórakozás

Egy nap alatt annyi kritikát kapott, hogy inkább lecserélik a Sinéad O’Connort mintázó szobrot a dublini viaszmúzeumban

David Corio / Redferns / Getty Images
David Corio / Redferns / Getty Images
A néhai énekesnő bátyja is megszólalt a rosszul sikerült viaszbábuval kapcsolatban.

Egy nappal leleplezése után a dublini Nemzeti Viaszmúzeum bejelentette, hogy új viaszfigurát készítenek Sinéad O’Connor tiszteletére, adta hírül a BBC.

Az eredeti szobrot csütörtökön mutatták be – Darth Vader and Qui-Gon Jinn Star Wars-karakterekkel együtt – az ír énekesnő halálának egyéves évforudulója előtti napon. Ezzel szerettek volna tisztelegni O’Connor öröksége, a zenére és az ír kultúrára gyakorolt hatása előtt, de a múzeum most közölte, hogy a „pontosabb ábrázolás” érdekében eltávolítják azt a kiállítótérből.

Ennek oka, hogy a viaszbábut rengeteg negatív kritika érte, az egyik leghangosabban pedig az énekesnő testvére, John O’Connor szólalt fel ellene. Ő azt mondta, megdöbbent, amikor először látta a viaszfigurát az interneten.

Egyáltalán nem hasonlított rá, és úgy gondoltam, hogy förtelmes

– mondta el egy ír rádió műsorában pénteken.

A múzeum közleményében az áll:

A viaszfigurával kapcsolatos visszajelzésekre reagálva elismerjük, hogy a jelenlegi ábrázolás nem felelt meg sem a mi magas színvonalunknak, sem Sinéad elkötelezett rajongóinak elvárásainak. Figyelmesen meghallgattuk a reakciókat, és egyetértünk azzal, hogy a figura nem teljesen úgy adja vissza Sinéad egyedi jelenlétét és lényegét, ahogyan azt szándékaink szerint meg akartuk valósítani.”

A múzeum szerint Sinéad O’Connor hatása a zenére „mérhetetlen”, és a céljuk az volt, hogy a „legmegfelelőbb és legtiszteletreméltóbb módon” tisztelegjen a néhai énekesnő előtt.

Ezt szem előtt tartva elkötelezettek vagyunk egy új viaszfigura létrehozásában, amely jobban tükrözi Sinéad O’Connor valódi szellemét és ikonikus képét. Képzett művészekből álló csapatunk azonnal hozzálát a projekthez, biztosítva, hogy minden részletet aprólékosan kidolgozzunk annak érdekében, hogy megfelelően ünnepeljük az ő örökségét

– ígérték.

Sinéad O’Connort 56 éves korában találták holtan dél-londoni otthonában tavaly júliusban. Az ír énekesnő a Nothing Compares 2 U című számmal lett híres 1990-ben. Ez az év egyik legnagyobb slágere lett, a kopaszra nyírt énekesnő pedig világszerte ismert arc. O’Connor karrierjének az tett be, amikor 1992. október 3-án a Saturday Night Live kamerái előtt kettétépte II. János Pál pápa fotóját, tiltakozásul a gyerekek elleni visszaélések miatt a katolikus egyházban. Ezzel elvágta magát a nagyközönség előtt, legközelebbi fellépésén a nézők valósággal belefojtották a szót, és innentől már nem volt keresnivalója az élvonalban. A hányatott sorsú énekesnő 2021-ben előbb bejelentette visszavonulását, majd visszavonta a bejelentést, akkor részletes cikket is írtunk róla.

Nem ez az első alkalom, hogy egy viaszmúzeum elismeri a hibáját, és javítja azt: ez történt egy Dwayne Johnsont ábrázoló szoborral is tavaly.

Kapcsolódó
Kijavítják az elbénázott, túl fehér Dwayne Johnson-viaszszobrot
Úgy nézett ki, mint a Mr. Proper tisztítószer figurája, ráadásul eléggé hiányzott belőle a melanin is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik