Nagyvilág

Idén kihagyhatják a román nacionalisták Orbán beszédét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Orbán Viktor már megérkezett. A tavalyi magyarellenes akció szervezője a biztonsági készültség miatt inkább otthon marad.

A Maszol szerint idén elmaradhat a magyarellenes provokáció Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde alatt. A tavalyi tüntetés egyik főszervezője, Mihai Tîrnoveanu szerint ugyanis nagyon komoly biztonsági készültség előzi meg a kormányfő szombati felszólalását.

Tusnádfürdő ostrom alatt lesz, még a madár sem repülhet át!

– írta közösségi oldalán.

Úgy fogalmazott: a Hargita megyei rendőrség összes egysége jelen lesz, de a csendőrség és a titkosszolgálati egységek is „mindent figyelni fognak”, hogy biztosítsák Orbán Viktor védelmét. A nacionalista Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szervezet vezetője szerint a magyar kormányfő bel- és külpolitikájának legfőbb célja Románia felbomlasztása. A csendőrség a hegyi turistautakat is ellenőrzi, nehogy „a banditák” kerülő utakon érjék el „Orbán táborát”.

Mindezt figyelembe véve, nem jobb, ha otthon maradok, és a családommal foglalkozom, miközben a tévében vagy az interneten nézem, ahogy ez az állam nap mint nap öngyilkosságot követ el, beleértve egy szép szombati napot is, amikor remélem, hogy villámlik majd, dörög és zuhog az eső, hogy megtisztítsa Romániát minden rossztól? Add, hogy így legyen, Istenem!

– zárta bejegyzését. Tavaly a Mihai Tîrnoveanu vezette szervezet és az Ortodox Testvériség próbálta megzavarni Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét. Az úzvölgyi temetők kapcsán elhíresült Ortodox Testvériség vezetője, Dan Grăjdeanu arra biztatta a szervezet tagjait, hogy „ne legyenek gyávák”, menjenek Tusnádfürdőre, amikor Orbán Viktor tart előadást, lengessenek román trikolórokat, ezzel is jelét adva annak, hogy „Erdély mindörökre román föld marad”. Az előző évi Orbán-beszéd nagy port kavart román politikai berkekben is, több liberális és szociáldemokrata politikus is megengedhetetlennek nevezte, hogy a magyar miniszterelnök Romániában mondhatta el Európa-ellenes, oroszbarát, fajkeveredéses beszédét.

Varrga Jennifer / 24.hu

Közben Orbán Viktor már megérkezett Tusnàdfürdőre, ahol huszáros fogadtatásban volt része. A kormányfő szalmakalapban érkezett, de egy huszár tiszteletbeli huszárrá nevezte ki, miután méltatta a miniszterelnököt, aki egy huszárcsákót is kapott. Orbán Viktor szombaton tart beszédet a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik