Belföld

Románia hivatalosan is gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán tusnádfürdői fajkeveredős beszédét

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Jogi felelősségre nem vonható, mert diplomáciai mentességet élvez Romániában.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán nyilvánosan elítélte és gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán Viktor július 23-i tusnádfürdői kijelentéseit – értesült az Agerpres román hírügynökség. A testület szerint a magyar kormányfő

etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek.

A határozatot 5 támogató és 3 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a tanács.

Szerdai közleményük szerint Orbán jogi felelősségre vonása azért nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként Románia területén diplomáciai mentességet élvez. A CNCD ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a diplomáciai mentesség nem törli az érintett személy származási országának jogrendszere szerinti esetleges polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségét.

Mint írják, a testület indokoltnak tartja tájékoztatni a határozatáról Magyarország illetékes hatóságait, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket.

Alexandru Muraru képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke még augusztusban fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt.

A képviselő egy diszkriminációellenes kormányrendelet alapján tett feljelentést Orbán ellen, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án a tusnádfürdői „magánrendezvényen.” Állaspontja szerint Orbán Tusványoson nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

A képviselő közleménybe idézte Orbán Tusványoson elhangzott kijelentését, melyek szerint a Kárpát-medencében élő népek „nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei”.

És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni

– emelte ki Orbán beszédéből a feljelentést tevő képviselő.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.

Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat

– nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

Levélben megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztérumot, hogy kaptak-e hivatalos értesítést a CNCD elítélő nyilatkozatáról, illetve mi a kormány álláspontja a minősítéssel összefüggésben. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik