Nagyvilág

„Tökéletes 48 órát produkált” – így lett Kamala Harrisből alapértelmezett elnökjelölt

Samuel Corum / Getty Images
Samuel Corum / Getty Images
Miközben a Republikánus Párt a novemberi elnökválasztás közeledtével egyre inkább összezár, és már hivatalosan is elnökjelöltj Donald Trump, a korábban egységesebb Demokrata Párt fokozatosan szétcsúszott Joe Biden mögött. Végül Biden kiszállt, alelnöke, Kamala Harris pedig nagy lendülettel kezdte meg az elnökjelölti kampányát. De miért döntött Biden a visszalépés mellett, illetve miként vált azonnal Harrisből egyedüli demokrata esélyes, miközben papíron ennek nem így kellene lennie?

Tisztelem ezt a hivatalt, de a hazámat még jobban szeretem

mondta Joe Biden amerikai elnök szerdai, az Ovális Irodában tartott beszédében a demokrata elnökjelöltségtől való visszalépésével kapcsolatban, továbbá kijelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatja alelnökét, Kamala Harrist, hogy ő kövesse az Egyesült Államok élén. Az amerikai elnökök közül Biden a hatodik, aki nem próbál meg duplázni, ráadásul a választáshoz ilyen közel még senki nem hagyta ott a kampányt. Ilyen lépést legutóbb a szintén demokrata Lyndon Johnson tett, aki a vietnámi háború kezelése miatt lépett vissza a versenyből a választás évében, 1968 márciusában.

Csakhogy Biden egy hete még váltig azt állította, hogy nem áll félre. Mi történt azóta?

Pont egy héttel a Fehér Házban tartott, a tévé által közvetített beszéde előtt derült ki, hogy az elnök koronavírusos lett, ezért meg kellett szakítania a kampánykörútját, és betegsége idejére a delaware-i otthonába vonult karanténba. Ezalatt is egyre többen, például

  • demokrata kampánydonorok, mint George Clooney;
  • megválasztott kongresszusi képviselők, köztük olyan nehézbombázók, mint a demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer és a Képviselőház korábbi vezetője, Nancy Pelosi, összesen több mint háromtucatnyian;
  • valamint más, komoly befolyással rendelkező közéleti szereplők (mint Barack Obama volt elnök, Biden egykori „felettese”)

jelezték nyilvánosan: nincsenek meggyőződve arról, hogy Bidennek sikerülhet megvernie kihívóját, az őt megelőző elnököt, Donald Trumpot, ezért azt kérik, álljon félre. Ráadásul a felmérések sem mutattak semmi biztatót a jövőre nézve.

Bár láthatóan szorult a hurok Biden körül, még a hozzá közel állók sem tudták, mit lép az elnök, ha lép egyáltalán. Azt a múlt hét közepén már sokan pedzegették, hogy a hétvégén történhet valami, de a döntésből szinte mindenkit kihagyott az amerikai elnök.

Péntek este Bident felhívta a korábbi kabinetfőnöke, Ron Klain, hogy saját és mások támogatásáról biztosítsa az elnököt, illetve bátorítsa a folytatáshoz. „Maradj” – kérte Klain Bident, mire az elnök azt válaszolta: „Ez a szándékom. Ezt fogom tenni” – tudta meg a New York Times.

Szombat reggelenként szokásosan egyeztetnek a kampány társelnökei egymással, ám meglepődve tapasztalták, hogy a tárgyalás vezetői egy szót se pazarolnak a demokrata politikusok egyre gyarapodó felhívásaira. Az ezt megelőző szombaton, július 13-án Schumer szenátusi vezető, az elnök egyik legfontosabb szövetségese arra figyelmeztette Bident, hogy a mind a felső-, mind az alsóházi képviselőknek a többsége túllépne már rajta, és több szempontból is szerencsés lenne, ha visszalépne. Biden azt kérte tőle, adjon neki még egy hetet átgondolni a dolgokat.

Egy héttel később Biden valóban meghozta a döntést.

Szükségem van rád és Mike-ra

– közölte szombaton telefonon Steve Ricchettivel, az egyik fontos tanácsadójával azt kérve, hogy a másik legközelebbi szövetségesével, Mike Donilonnal együtt keressék fel őt a delaware-i otthonában. A két tanácsadó azonnal el is indult, és csatlakozott Bidenhez, a feleségéhez, Jill Bidenhez, az elnök kabinetfőnök-helyetteséhez, Annie Tomasinihez, valamint a first lady vezető tanácsadójához, Anthony Bernalhoz, akik a karantén kezdete óta a 640 négyzetméteres házban tartózkodtak.

Shawn Thew / EPA pool / MTI Joe Biden televíziós beszéde a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában július 24-én.

Arra jutottak – írta a Washington Post –, hogy hiába minden próbálkozás, egyszerűen nem tudták megfordítani a közbeszéd témáját a balul sikerült első elnökjelölti vitát követő 24 napban, az elnök egyre elszigeteltebbé vált, miközben a körülötte kialakult pánik egyre hangosabbá. Nem véletlenül, hiszen például július 11-én a washingtoni NATO-csúcs alatt tartott sajtótájékoztatóján Kamala Harrist Trump alelnöknek,Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt pedig Putyin elnöknek titulálta.

A CNN arról is ír, hogy nem az egészségügyi állapota vagy a tanácsadói beszélték rá Bident a mielőbbi döntésre, ellentétben 2015-tel, amikor Donilon tanácsára – miszerint inkább gyászolja meg az elhunyt fiát – nem indult el az elnöki székért.

Saját elhatározása volt a visszalépés.

A koronavírusból időközben felépült, de szombaton még beteg és rekedt Biden úgy döntött, hogy nem videóüzenetben, hanem levélben jelenti be a visszalépését.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik