Tudomány

Különleges, szabad szemmel látható égi jelenség vár ránk a jövő héten

Getty Images
Getty Images
Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz, este bárki megnézheti őket.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold július 24-én (szerdán), és együtt emelkednek egyre magasabbra, a jelenség ráadásul szabad szemmel is látható lesz az égbolton este 10 óra után – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása alapján.

A fogyásnak indult Hold szerdán 22 óra 22 perckor kezd a keleti látóhatár fölé emelkedni, a Szaturnusz pedig alig egy holdkorongnyira látszik majd a 84 százalékos, éppen felkelő Hold felett.

A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is látható lesz, bár a megpillantásához nyílt, kitakarásmentes horizont szükséges, de az együttállás később is megfigyelhető, amikorra már mindkét égitest magasabbra emelkedik.

A fogyó Hold felkelése önmagában is különleges látványt nyújt: a narancsos-vöröses színekben játszó, sápadt holdkorong a légkör fénytörése miatt „lapult”, és ezt a hatást még fokozza a fogyó hold „beharapott” fázisa is. Kézitávcső segítségével megfigyelhető lesz a Hold északi féltekéjén a fény-árnyék határ mellett az Atlas és Hercules kráter, valamint a Taurus hegység vonulatai, délen pedig a Nectaris-medence.

A Hold fölött lesz látható a Szaturnusz halványabb, narancsos, csillagszerű fényfoltja, amely egyenletesen világít majd. Később, 23 óra 25 perckor a két égitest 10 fokkal kerül a látóhatár fölé. Ekkorra már messzebb, 43 ívpercre kerül a Szaturnusz a Holdtól, és ezért szabad szemmel is biztosan láthatóvá válik a Holdtól jobbra fölfelé járó „gyűrűs óriás”, ami a naprendszerünk második legnagyobb bolygója.

Kiemelt képünk csak illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik