Belföld

56-os fotón találta édesapját

Ráismert édesapjára 1956-os fotókon Bella Adrien, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársa - írta a Somogyi Hírlap.

A fényképek néhány napja kerültek elő a föld alól, egy dunsztosüvegből az Együd Árpád Művelődési Ház bontási-építési munkái során.

“Bíztam benne, hogy léteznek ezek a fotók, és amikor megláttam a honlapon, biztos voltam benne, hogy megtalálom valamelyiken apámat. Sajnos ő már ezt nem érhette meg” – mondta a 2000-ben elhunyt férfi, Bella József lánya a megyei napilapnak.

A fényképhez kötődő történet szerint 1956-ban édesapja érettségi előtt álló gimnazista volt Kaposváron. Az október 31-ei nagygyűlés napján ő kapacitálta az osztálytársait, hogy menjenek a Petőfi térre, mert ott történik valami. Végül őt delegálták a Munkástanácsba.

Bella Józsefet a forradalom után egy ÁVÓ-s tiszt rokona bújtatta Kaposváron – viszonozva azt, amit a forradalom idején Bella tett -, egy gimnáziumi tanárának a segítségével pedig eltüntették a terhelő papírokat, így a férfi le is tudott érettségizni.

Bella Adrien elmondása szerint apja 1958-ban jelentkezett a Katonai Főiskolára. A diplomaosztóról fegyveresek vitték el, valószínűleg egy családtag jelentette fel. Büntetésből kitiltották az összes magyarországi egyetemről, csak 1963-64-ben tudta levelező tagozaton elvégezni a Műszaki Egyetemet. Miután Bella József soha nem volt párttag, osztályvezetőnél magasabb pozíciót soha nem tölthetett be – tette hozzá az OSZK munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik