Nagyvilág

Tinédzser neonácikat vettek őrizetbe Németországban

Razziát tartott a német rendőrség csütörtökön A harmadik út (Dritter Weg) neonáci párt ifjúsági szervezeténél Berlin, Brandenburg és Szászország tartományban, és erőszakcselekmények elkövetésével gyanúsított kilenc fiatalt őrizetbe vettek – közölték a német bűnüldöző hatóságok Berlinben.

A 17 és 21 év közötti gyanúsítottak a Nemzeti Forradalmi Ifjúság (NRJ) tagjai, s azt róják terhükre, hogy a szervezet politikai ellenfeleivel szembeni brutális támadásokban vettek részt januárban és júliusban.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal szerint a törpepárt Berlinben „a legaktívabb csoportosulás a hagyományos szélsőjobboldal berkeiben”. A tavalyi alkotmányvédelmi jelentés úgy fogalmaz, hogy a A harmadik út nyíltan neonáci, bevándorlásellenes álláspontot képvisel és egyfajta gyűjtőhelye lett „az erőszakra kész szélsőségeseknek”. A 2021 óta aktív NRJ pedig figyelemfelhívó akciókat szervez egyebek között a menedékkérők ellen.

A most őrizetbe vett személyeket konkrétan két bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, egy berlini villamosmegállóban elkövetett csoportos támadással és egy év eleji – politikai indítékkal elkövetett – rablással.

A csütörtöki razzia során 130 rendőr tíz helyszínen tartott házkutatást. A hatóságok számítástechnikai eszközök mellett riasztó- és ütőfegyvereket, sokkolókat valamint propagandaanyagokat is lefoglaltak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik