Belföld

„Ment az üvöltözés, hogy nyeljük le a Klára fejét” – így nézett ki belülről Karácsony kampánya  

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Káoszfutam. Kiabálás. Kiszolgáltatottság. Trükk és sírás. Katarzis és szerencse. Irgalmatlanul sok szerencse. Bemutatjuk, milyen volt a főpolgármester kampánya.
  • Karácsony Gergely 2019 után június 9-én másodszor is győzött a főpolgármester-választáson.
  • Noha közel 18 ezer szavazattal többet kapott, mint öt éve, mégis háromszáznál kevesebb szavazaton múlt Karácsony sikere, talán egész politikai pályája. 
  • A szoros verseny csak egyrészről származott Vitézy Dávid jó kampányából és Szentkirályi Alexandra visszaléptetéséből. Az ellenzéki kampány színfalak mögötti konfliktusai is csökkentették a főpolgármester korábban kényelmesnek tűnő előnyét. Egy stábtag szerint a Karácsony-kampány „olyan volt, mintha levegőben tankolnánk a repülőt.”
  • Az elmúlt hetekben a fővárosi kampány tucatnyi szereplőjével beszélgettünk, hogy minél pontosabban megrajzoljuk, mi vezetett oda, hogy hivatalban lévő Karácsony majdnem belebukott lefutottnak tűnő választásba. Az általa vezetett fővárosi lista mélyen várakozáson alul szerepelt, a közgyűlési többség megteremtése nagy kihívásnak látszik.
  • A források meglepően egységesen nyilatkoztak a kampány hibáiról, ahogy a következtetések is egy irányba mutattak. Karácsony ráfizetett, hogy folyton kompromisszumokat köt, és olyan ügyeket vesz magára, melyekben nem hisz – hangzott el többektől. „Hátország nélkül nem lehet politizálni. Kiszolgáltatott leszel” – mondta Karácsony egyik bizalmasa.
  • Cikkünkben a főpolgármester is nyilatkozik.

2024 áprilisában egyre ingerültebb egyeztetések folytak az ellenzéki stábok között egy olyan plakát miatt, mely épp az összefogást akarta népszerűsíteni. „Üvöltöttek velünk. Nagyon befeszültek ezen a dolgon” – mondja a Karácsony-kampány egyik tagja.

„Nem vagyok büszke rá, de amikor ezen ment a vita, én bizony felhívtam a Gál J. Zoltánt, Gergő kampányfőnökét, és megemeltem a hangom. Talán kiabáltam is vele, hogy Zoli, hidd már el, ez nem lesz rossz a Karácsonynak” – meséli egy parlamenti képviselő.

Az ellenzéki színfalak mögött csak szentháromságnak hívták a Kunhalmi-Dobrev-Karácsony plakátokat.

Ezek a Budapesten még júliusban is látható hirdetések annak ellenére szültek feszültséget az egyes kampánystábokon belül, hogy a rajta szereplő politikusok elvileg egymás szövetségesei voltak. Csakhogy amíg egyik részük tényleg akarta ezt a szövetséget, addig a másik – jobb híján – ráfanyalodott. A plakát körüli hercehurca pedig kifejezte az DK–MSZP–Párbeszéd kényszerházasság alapvető problémáját. „Mi ezt nem akartuk. Tudtuk, hogy Gergőnek nem használ majd, sőt hamar éreztük, hogy árt neki. Százalékban mérhető a kár, amit ez az amúgy kinézetre is silány plakát okozott neki. Toxikus volt Gyurcsány közelsége akkor, amikor már berobbant a Magyar Péter-őrület” – mondja a Karácsony-csapat egyik tagja.

A főpolgármester stábja éppen ezért azt kérte, hogy a Demokratikus Koalíció által gyártott plakátok Budapesten ne kerüljenek ki. Ám a DK a kérést nem vette figyelembe, mivel Gyurcsány Ferenc pártja úgy ítélte meg, szüksége van arra, hogy ne csak a vidéket, de a fővárost is teleszórják az EP-kampány miatt, hiszen őket is fenyegette a Tisza Párt erősödése. A DK politikusai azzal érveltek, hogy miután Dobrev Klára a legnépszerűbb női, Karácsony Gergely pedig a legnépszerűbb férfi ellenzéki politikus, lehetetlenség, hogy a közös plakátok ne süljenek el jól.

 Ezen ment az üvöltözés. Hogy nyeljük már le a Klára fejét, nem fog az nekünk ártani

– így forrásaink egyike.

A Karácsony-kampány félelmének alapja az volt, hogy a főpolgármester bár szervezetileg és emberileg is kötődik a DK–MSZP-világhoz, de máshonnan (a Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum, civil és diákszervezetek felől) is érkeznek támogatói, akik közül sokakat irritálnak ezek a pártok – főleg a DK elnöke.

Végül abban állapodtak meg a felek, hogy a plakátok Budára és a belvárosi kerületekbe nem kerülnek ki, csak a pesti külső részeket szórják velük tele a DK aktivistái. „Ebben maradtunk, azt mondtuk, ez vállalható. Pár nap múlva aztán teleszórták velük az egész várost, a belső kerületeket is. Átbasztak minket, ahogy kell” – mondja forrásunk a Városházáról.

Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony Gergely azonban tompítja a történetet. A főpolgármester azt mondja a 24.hu-nak, valóban volt ilyen változat, de végül ő engedett:

A plakátot valóban nem akartam. Aztán felhívtak annyian, annyiszor, volt, aki síró hangon, hogy azt mondtam, jó, legyen.

Ez a történet nemcsak azt példázza, milyen ellentmondásos érzések és érdekek húzódnak meg a 2019 óta több fővárosi önkormányzatot és a Városházát is közösen irányító szereplők közt, de rámutat arra is, hogy a főpolgármester arcképével úgy lett tele Budapest, hogy azt ő eredetileg nem akarta, ám megakadályozni nem tudta, legfeljebb csak jóváhagyta. Ha ugyanis „letiltja” az arcát Dobrev mellől az EP-kampányban, azt kockáztatta volna, hogy a DK-tól nem kapja meg azokat a plakáthelyeket, amelyeken a saját fővárosi kampánya futott. Olyan helyzetben került, hogy kampányának a láthatósága múlt azon, lenyeli-e a szentháromság-plakátokat, amelyeket magára nézve károsnak ítélt.

Karácsony ezúttal is a kompromisszumot kötött, hiszen ekkora már nem volt B-opció. Kiszolgáltatott volt.

Pedig a főpolgármester a színfalak mögött évek óta dolgozott azon, hogy ez ne így legyen. Azonban nem járt sikerrel, ez pedig rányomta a bélyegét az egész kampányra. Ebben a cikkben ezt a folyamatot mutatjuk be, aminek a végén Karácsony épp csak talpon maradt.

Adrián Zoltán / 24.hu Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényén.

Szimpatikus polgármesterek társasága

Nyolc hónappal az ellenzék számára megsemmisítő eredményt hozó 2022-es parlamenti választás után, a két ünnep közt új üzenetet kapott néhány budapesti polgármester egy Signal-csoportban. Karácsony Gergely írt nekik. Akkor dobta be azt az elképzelést, amit később Vadvirágos Budapestnek neveztek el. És aminek a lényege az lett volna, hogy a fővárosi „progresszív” polgármesterek, így Baranyi Krisztina, Őrsi Gergely, Pikó András és Soproni Tamás közös szervezettel induljanak az akkor másfél év múlva esedékes önkormányzati választáson. Miért épp ők voltak benne ebben a Signal-csoportban, aminek az volt a neve, hogy Ételmentők?

Az említett polgármesterek a 2019-es önkormányzati választás után kezdtek el együtt dolgozni a Városházán – miután a közgyűlés tagjai többségében a kerületi a polgármesterekből kerültek ki –, és egy idő után nemcsak szakmai ügyekben egyeztetettek egymással, de laza rendszerességgel össze is jártak. „Kicsit szakmázni, kicsit ventilálni”, volt alkalom, hogy sörözni is elmentek együtt. „Más-más háttérrel érkezett mindenki, más-más korosztályt is jelentünk, de a szemléletünkben, a hozzáállásunkban volt valami közös. Kiismertük egymást a fővárosi közgyűlésben, láttuk, kivel lehet dumálni, kiben lehet megbízni” – meséli a momentumos Soproni Tamás. Ez a kör csinált ételmentési akciót, de közös beszélgetéseket is szerveztek.

Ebben a körben kezdődött el a gondolkodás arról, hogy ne abban a konstrukcióban induljanak el a fővárosi választáson, mint tették 2019-ben, amikor is az ellenzéki pártok voltak a jelölő szervezetek. Ennek az igénynek több oka is volt.

  • Egyrészt a Fidesz egy napra tette az önkormányzati és az EP-választást, és amíg az ellenzék számára az előbbi az együttműködést jelentette volna, az utóbbi a versenyt. Ez pedig zavart okozhat a választókban – vélték Karácsonyék. Ám ha az önkormányzati kampányt eltávolítanák a pártoktól, abból a kerületi polgármesterek és a főpolgármester is profitálhatna – csak ki kell találni a konstrukciót.
  • Másrészt az ellenzéki pártokra olyan csapást mért a 2022-es vereség, hogy többen érezték, valami újítást be kell dobni, hogy az ajánlatuk vonzó legyen az ellenzéki szavazóknak. „Az ellenzéki pártok alól elmentek a szavazók, vak, aki ezt tagadja. Már 2021-ben, Márki-Zay Péter előválasztási sikerénél is látszott, hogy az ellenzékiek a fenébe kívánják a pártokat. De a 2022-es eredmény megpecsételte ezt a helyzetet. És vissza akartuk szorítani a DK-t, nem akartuk, hogy még jobban domináljanak, még többet akarjanak a fővárosban” – mondja Baranyi Krisztina.

Karácsony nem az első alkalommal akarta először hátraszorítani a Gyurcsány-pártot. Amint arról lapunk elsőként beszámolt, a főpolgármester 2021 tavaszán az előválasztáson próbált összehozni egy DK-ellenes koalíciót, amelyet azonban a szocialisták és a Jobbik kötélhúzása végül megakadályozott. A 2021-es tavaszi, a DK-t politikai karanténba tuszkolni igyekvő, kudarcba fulladt műveletet pár hónap múlva már nyílt színi akció követte. Karácsony ősszel, az előválasztás második fordulójában a DK térnyerését azzal torpedózta meg, hogy visszalépett Márki-Zay javára, megakadályozandó Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségét. Egy év múlva, 2022 őszén forrásaink szerint már ott tartott a Karácsony-Gyurcsány-meccs, hogy a DK informális szinten azt is köröztette, hogy ráindítja Dobrevet a főpolgármesterre, nem véletlenül cikkezett erről a kormánypárti sajtó.

Marjai János / 24.hu Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának eredményváró rendezvényén 2021. október 17-én.

Karácsony puha volt? Vagy a Momentum nézte be?

Ilyen előzmények után jött volna létre az „újhullámos” polgármesterek szövetsége, amelyet már a 2023. március 15-ei megemlékezésen bejelentett volna Karácsony Budapest köztársaság néven. Csakhogy ebből nem lett semmi.

A felek másképp emlékeznek arról, hogy ki a felelős ezért.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik