Belföld

A mai nap lehet a legforróbb ezen az eddig is pokoli nyáron

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Tíz megyére – Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna – a legmagasabb, piros fokozatú, az ország többi részére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a csúcs, majd 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet késő este.

Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napjával nézünk farkasszemet, és az abszolút melegrekord is megdőlhet.

Az előrejelzés szerint kedden a Dunántúl nyugati, északi részein és az Északi-középhegységben 27, máshol 29 fok körül vagy afelett alakul a napi középhőmérséklet. Szerdán valamennyire mérséklődni fog a hőség, az Északi-középhegységben 25, más tájakon 27 fok felett alakul a nap középhőmérséklet, a 29 fokos középhőmérséklet leginkább az Alföld térségére korlátozódhat.

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható, ám a déli óráktól – főleg a középső országrészben, valamint az Északi-középhegységben – számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. Ezekhez elsősorban felhőszakadások és viharos széllökések társulhatnak. A déli, délkeleti, majd este a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik.

A várható zivatarok miatt az egész országra, felhőszakadások miatt Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki figyelmeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik