Élő Nagyvilág

Trump béketárgyalásokat fog követelni – írta Orbán egy magánlevélben a Financial Times szerint

AFP
AFP

Az orosz-ukrán háború hétfői fejleményeiről itt számoltunk be.

FT: Orbán Viktor szerint Trump a győzelme esetén béketárgyalásokat fog követelni Ukrajnában

Donald Trump hamar béketárgyalásokat fog követelni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást – írta Orbán Viktor a republikánus elnökjelölttel folytatott tárgyalásai után egy uniós vezetőknek címzett magánlevelében, melyet a Financial Times szemlézett. A FT cikke szerint a magyar miniszterelnök a levélben azt állította, Trumpnak „részletes és megalapozott” tervei vannak a béketárgyalásokra, és nem fog a beiktatásáig várni azzal, hogy közvetítő szerepben lépjen fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Trump a választásig nem fog előállni konkrét bétetervvel.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-nak újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell létesítenie Oroszországgal, és „magas szintű” tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az ukrajnai háború békés lezárása érdekében – írta a magyar miniszterelnök a moszkvai és pekingi látogatását követően.

Orbán a levélben azt is állította, hogy a Vlagyimir Putyin orosz-, Hszi Csin-ping kínai- és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott közelmúltbeli megbeszélései alapján az az általános benyomása, hogy „a fegyveres konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan eszkalálódni fog”.

Orbán és Trump képviselői nem kommentálták az FT-nek a levélben foglaltakat.

(Financial Times)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik