Tudomány

Az állatoknak is vannak barátai?

Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images
Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images

Nyilván mindenki futott már bele az interneten videókba, amin első látásra össze nem illő állatok, például egy macska és egy kutya játszadoznak egymással. A viselkedésből egyből arra lehet következtetni, hogy az állatok közeli kapcsolatot ápolnak, ami a kutatók érdeklődését is felkeltette: barátkoznak-e az állatok, vagy csak belelátjuk ezt a kapcsolatukba? – írja a LiveScience.

A viselkedésmintázatok elemzésekor sok társas állatfajnál arra figyeltek fel, hogy a rokonokon és a társakon kívül is vannak olyan példányok, akikhez közelebb állnak az alanyok.

Az elefántok például külön üdvözlést használnak azon társaiknál, akiket ismernek, a varjak pedig csőrükkel simogatják a közeli barátokat.

Delphine De Moor, az Exeteri Egyetem viselkedésökológiai kutatója szerint az egyének társas kapcsolatokat alakítanak ki, hogy eligazodjanak a környezetükben, ezek mélységét pedig a bizalom és az intimitás szintje határozza meg, csakúgy mint az embereknél. Catherine Crockford, a lyoni Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatási igazgatója szerint a főemlősöknél a gondoskodás, a másik tisztán tartása lehet a fő kapocs.

Kutatások ugyanis bizonyítják, hogy ha közel álló állatot tisztítanak meg például a majmok, a jutalomért felelős oxitocin szabadul fel, és csökken a stresszt koordináló kortizol szintje, míg ha ismeretlen majommal teszik ugyanezt, nem történik szignifikáns neurokémiai reakció. A vizsgálatok azt is bizonyították, hogy amelyik egyednek sikerül fenntartani erős kapcsolatokat, tovább fog élni, és több utódja lesz.

Az orkák például közeli ismerőseiknek elárulják, hol találnak élelmet, ami segíti a túlélésüket. A csimpánzok között olyan erős is lehet a baráti kötelék, hogy ha egy egyed szülei meghalnak, akkor az elhunyt családfők közeli barátai barátja örökbe fogadhatják az utódot. Ez azonban nemcsak az egyes fajoknál igaz, ugyanis mint kiderült, fajok között kölcsönös bizalom is létrejöhet.

Kapcsolódó
Ez az állat százszor kisebb, mint egy homokszem
Az úgynevezett nyálkaspórásokból több ezer faj létezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik