Tudomány

Ez az állat százszor kisebb, mint egy homokszem

Anchalee Phanmaha / Getty Images
Anchalee Phanmaha / Getty Images

Mindig megvan a lehetőség új fajok felfedezésére, de nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben kisebb állatfajra bukkanjanak, mint a nyálkaspórások, eredeti nevükön myxozoák, amelyek a medúzákkal rokonságban lévő mikroszkopikus méretű gerinctelen állatok, írja a LiveScience.

Ezek átmérője általában 0,02 milliméter körül alakul, ami a Hawaii Egyetem szakértői szerint akár 100-szor kisebb lehet, mint egy homokszem.

Az egyedek egyszerű életformát fejlesztettek ki, amely hasonló a parazitákéhoz. A legtöbb myxozoa vízben terjedő spórákat termel, majd ezek révén behatolnak a gerinces vagy gerinctelen gazdaszervezetekbe, például a halakba.

Míg egyes nyálkaspórások betegségeket okoznak gazdájukban, sokuk ártalmatlan. Ez az ártalmatlanság apró méretükkel együtt azt jelenti, hogy a tudósok gyakran figyelmen kívül hagyják az apró lényeket. Beth Okamura, a londoni Természettudományi Múzeum professzora szerint azonban több ezer ilyen faj él szerte a világon.

Kisebb állatok tehát nem nagyon ismertek ennél, ugyanakkor a Mammal Review folyóirat 2012-ben listába szedte a legkisebb emlősöket. Itt az etruszk cickányok és a dongódenevérek kerültek az első helyekre, melyek közül előbbi maximális mérete 5 centiméteres, míg utóbbinak 2,9-3,3 centi. A legkisebb gerincesek között az apró békák dominálnak, amelyek sokszor alig 1-2 centiméteresek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik