Tech

Kína megpróbál eltéríteni egy aszteroidát

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Kína megpróbált eltéríteni egy kis, bolygónkra nem veszélyes földközeli aszteroidát – írja a Gizmodo. A kísérletet 2027-ben kezdenék el.

A NASA a DART misszió keretében korábban sikeresen hajtott végre hasonló küldetést.

Az efféle tesztek kulcsfontosságúak lehetnek, ha a jövőben tényleg a Föld felé tartana egy nagyobb, veszélyes objektum.

A kínai missziónak kettős célja lesz, az eltérítés mellett az égitest eredetét és tulajdonságait is felmérnék. Az ázsiai ország először 2022 végén számolt be tervéről, eredetileg a 2025-ben startoló küldetéssel a 2019 VL5 aszteroidát vették volna célba, végül azonban a 2015 XF261-re esett a választás, a misszió pedig legkésőbb csak 2027-ben indulhat.

A kisbolygó nagyjából 30 méter átmérőjű, és legutóbb július 9-én haladt el a Föld mellett, ekkor meglehetősen távol, mintegy 50 millió kilométerre járt. Az égitest évente kétszer halad el mellettünk, legközelebb 2025. február 21-én tér vissza.

Az eddig felfedezett 31 ezer földközeli aszteroida mintegy 2300-at tart a NASA potenciálisan veszélyesnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy az érintett objektumok belátható időn belül eltalálnának minket. A potenciálisan veszélyes besorolás pusztán annyit jelent, hogy az égitestek elérnek bizonyos méretet, és meghatározott távolságon belülre kerülnek. A kutatók nem tudnak olyan nagyobb objektumról, amely a közeljövőben becsapódhatna.

Kína két űrszondát is felbocsátana, az egyik megfigyeléseket végezne, a másikkal pedig el is találnák a 2015 XF261-et, hogy módosítsák pályáját. Előbbi űreszköz 6-12 hónapig követheti nyomon a becsapódás hatásait.

Kapcsolódó
Kivédhetnénk egy aszteroida becsapódását?
A magyar aszteroida-vadásszal, Sárneczky Krisztiánnal beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik