Nagyvilág

Belgium nagy részén 14-16 fok van

HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP
HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP

A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) pénteken közölte, hogy érvényben tartja a kettes fokozatú riasztási szintet az ország egész területén a heves esőzés és az esetleges széllökések miatt, miközben a legmagasabb hőmérséklet Belgium legnagyobb részén továbbra is 14 és 16 Celsius-fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat négyes fokozatú skáláján a kettes, sárga jelzésű riasztási szint éberségre szólít fel, és arra, hogy a lakosság körültekintően figyelje az előrejelzéseket az esetleg gyorsan változó időjárási körülmények miatt – emlékeztetett a La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap.

A pénteki előrejelzés szerint folytatódik a heves záporokkal járó időjárás, melyet helyenként viharos esőzés vált fel, időnként széllökésekkel, főként az ország keleti részében. Egyes régiókban bőséges csapadék várható, hat óra leforgása alatt négyzetméterenként akár 50 milliméter csapadék is előfordulhat.

Noha az esőzóna estére részben elhagyja az ország területét, az égbolt továbbra is felhős marad, időnként záporokkal – írták.

Az ország nagy részén a hőmérséklet csúcsértéke az előző hetek időjáráshoz hasonlóan továbbra is 14 és 16 Celsius-fok között alakul, csak az ország déli részén érheti el a 20 Celsius-fokot – tette hozzá előrejelzésében a belga meteorológiai szolgálat.

Mindeközben itthon műtétek álltak le több kórházban a hőség miatt, van olyan település is, ahol locsolási tilalmat rendeltek el, a budapesti agglomerációban pedig vízkorlátozást lengettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik