Tudomány

Még melegebb lesz, nem látszik hőhullám vége

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rendkívül stabil, és még kellemetlenebb következményekkel járó időjárási helyzet csapdájában vergődünk: egy jókora ciklon és párja, a hatalmas anticiklon összeáramlási rendszere forró afrikai levegőt sodor térségünkbe. Jó hírrel nem tudunk szolgálni, pár fokos enyhülés csak a jövő hét második részére látszik, addig pedig még fokozódik is a pokol.

A következő napokban a hőség két csúcsa érkezik, hat egymást követő napon is melegrekordok dőlhetnek meg, több helyen elérjük és át is lépjük a 40 fokot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Néhol akár 40-41 fok

A 35 Celsius-fok feletti kategóriában egy-két foknyi melegedés vagy enyhülés a gyakorlatban elhanyagolható, mégis érdemes a szokásosnál kissé aprólékosabban elmerülni az előttünk álló napok értékeiben. Pontosabban várható értékeiben, ugyanis a most csütörtökre és szombatra jelzett hidegfrontok esőzése némileg befolyásolhatja a meleget. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján ugyanis a kiadósabb zivatarok lokálisan akár 3 fokkal is csökkenthetik az előrejelzett hőmérsékletet, ilyenkor ugyanis a napenergia egy része a párolgásra fordítódik.

Nézzük tehát a részleteket, a megadott országos maximumokból a magasabb értékek az Alföldre, annak is déli részére vonatkoznak, míg az alacsonyabbak általában a nyugati területekre.

  • Csütörtökön 33-40 fok, a déli óráktól bárhol előfordulhatnak helyi zivatarok, legkisebb eséllyel a délnyugati megyékben. Nagyon nagy eséllyel megdől az 1922-ben mért eddigi, 38,5 Celsius-fokos napi melegrekord – cikkünk megjelenésére ez meg is történt.
  • Pénteken 34-40 fok, a délutántól elszórtan fordulhatnak elő helyi zivatarok, elsősorban északon és hazánk északkeleti harmadában, a legkisebb eséllyel az Alföld déli részén. Jókora valószínűséggel megdől az 1922-es, 38,9 Celsius-fokos napi melegrekord.
  • Szombaton 35-41 fokkal tetőzik a hőség, míg északnyugaton „csak” 31-35 fok valószínű. Nem igazán kérdés, hogy az 1991-es, 38,2 Celsius-fokos napi melegrekord a múlté lesz.

A valaha mért legmelegebb?

Szombat éjszaka aztán érkezik egy hidegfront, amelyből elsősorban északon és keleten számíthatunk csapadékra záporok, zivatarok formájában, és némi „lehűlés” is jár a nyomában.

  • Vasárnap a Nyugat-Dunántúlon 30, míg az ország középső és keleti tájain 34-39 fok várható, ezen a napon is van esély az 1908-as, 39,0 Celsius-fokos napi melegrekord megdöntésére.
  • Jövő hétfőn aztán mintha mi sem történt volna, 34-40 fokot mérhetünk, veszélybe kerül az 1952-es, 38,5 Celsius-fokos napi melegrekord.
  • Jövő kedden várható az újabb csúcspont 32-42 fokkal. Július 16-án mindeddig 1928-ban mérték a legmelegebbet, 40,0 Celsius-fokot Szerepen, idén azonban esély van arra, hogy ezen a napon a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet is megdől: a csúcstartó jelenleg 41,9 Celsius-fok, amit 2007. július 20-án mértek Kiskunhalason. Itt számít majd sokat a fent említett okból, hogy addig hol és mennyi csapadék hullik.

Jelen állás szerint így egymás után hat napon keresztül dőlhetnek napi melegrekordok, ami korántsem átlagos jelenség. Jövő szerdára virradóra ismét hidegfront éri el térségünket, nyomában pedig 32-39, csütörtökön 32-38, pénteken 32-36 fok várható – pokoli meleg, de már nem példa nélküli. Ennél több egyelőre nem látszik, a modellek azt mutatják, hogy szombaton újra melegedés veszi kezdetét, de ez még túl távoli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik