Belföld

„Nem éreztem őszintének a bocsánatkérését. Aki hidegvérrel megöl egy embert, az életfogytiglant érdemel!” – mondta az özvegy

Szajki Balint / 24.hu
Szajki Balint / 24.hu
Két és fél évvel ezelőtt egy kárpátaljai férfi bemászott egy Futórózsa utcai lakótelepi lakásba, és elemelt egy halkiszedő hálót. A bűncselekményt egy szomszéd észrevette, és az elkövető után ment. Szóváltás után a tettes kést rántott és szíven szúrta áldozatát. A másodfokú tárgyalásra eljött az özvegy is, aki könnyeivel küszködve beszélt lapunknak az érzéseiről, és arról, szerinte mit érdemel a férje gyilkosa.

A kőművesként dolgozó ukrán és magyar állampolgársággal is rendelkező B. Krisztiánt vezetőszáron és bilincsben hozták a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol a gyilkossággal vádolt férfi másodfokú tárgyalása zajlik.

B. Krisztián 2022. január 16-án este sétálni indult a munkásszállóról, ahol lakott. A XVI. kerületi Futórózsa utcai lakótelepre érve bemászott az egyik földszinti lakás erkélyére, és ellopott egy kétezer forintos halkiszedő hálót. A szomszédos házban lakó férfi észrevette az első emeleti erkélyéről a lopást, ezért leszaladt az utcára, hogy kérdőre vonja az elkövetőt.

Szajki Balint / 24.hu

Mire a későbbi áldozat leért, addigra a tolvaj már elhagyta a helyszínt és tovább haladt az utcán, miközben elhajította az eltulajdonított halkiemelő hálót. Az őt követő férfi ekkor megállásra szólította fel, ennek azonban nem tett eleget. B. Krisztián később mégis megállt, elővett a táskájából egy 18 centis kést, szembe fordult a férfivel és felszólította, hogy hagyja békén, különben megszúrja.

Ekkor a későbbi áldozat lekevert egy pofont a tolvajnak, aki erre közepes erővel szíven szúrta, majd elmenekült a helyszínről. Az áldozat megpróbált visszamenni a lakásához, de a sérülés miatt elvesztette az egyensúlyát és hanyatt esett. A rendőrséget az áldozat felesége értesítette, miután egy másik járókelővel rátalált a vérző férfire, aki csak annyit tudott mondani, „betörőt fogtam, megszúrtak”.

Az asszony mentőt hívott, az áldozatot kórházba vitték, de az életét már nem lehetett megmenteni. A bűncselekménnyel gyanúsított kőműves sírva ismerte be a bűnösségét a rendőrségi kihallgatása során, és azt mondta, hogy nem kívánta a férfi halálát. Azt is elmondta még, hogy a késelés után hazament, elmosta a kést, majd elrejtette egy kerítés oszlopában. Ezt korábban meg is mutatta a nyomozóknak.

B. Krisztián sírva kért bocsánatot áldozata özvegyétől a tavaly augusztusi előkészítő ülésen, de az nem fogadta el ezt, és számon kérte a támadót azért, hogy miért nem verekedett inkább szúrás helyett. A kőműves erre azt felelte, hogy

azért, mert én sosem verekedtem!

Szajki Balint / 24.hu

B. Krisztián megúszhatta volna kilenc év börtönbüntetéssel, ha a váddal egyezően beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyalásról. Ő azonban nem élt a felajánlott lehetőséggel. Első fokon kilenc és fél évet kapott.

A mai másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla Magócsi István vezette tanácsa úgy döntött, hogy aljas indokból elkövetett emberölésnek is minősülhet a terhelt cselekménye. Ez pedig azt jelenti, hogy a férfi sokkal súlyosabb büntetést, 10-20 évig terjedő, vagy akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat bizonyítottság esetén.

A súlyosabb minősítést az indokolhatja, hogy a sértettnek joga volt ahhoz, hogy kövesse és visszatartsa a tolvajt a rendőrök kiérkezéséig. És a vádlott tudott arról, hogy az áldozat felesége értesítette a rendőröket. A tanács szeptemberre napolta a tárgyalást, hogy a védelem fel tudjon készülni arra, hogy most már minősített emberölésben tárgyalják a férfi ügyét.

Ez már a bűncselekménnyel vádolt férfi fiának is sok volt. Amikor B. Krisztián családja felé fordult, akkor a fiú sírva mondta neki, hogy „szeretlek”, majd a magába roskadó mamájával együtt elhagyták a bíróság épületét. Nyilatkozni azonban egyikük sem szeretett volna. A meggyilkolt férfi özvegyével azonban tudtunk néhány mondatot váltani.

Bármennyit is kap, a férjemet már semmi sem hozza vissza. Nem éreztem őszintének a férfi bocsánatkérését, szerintem csak az ügyvédje mondta ezt neki. Örülök annak, hogy a bíróság súlyosított a minősítésen. Aki hidegvérrel megöl egy embert, az életfogytiglant érdemel!

– mondta lapunknak a meggyilkolt családapa özvegye. A következő tárgyalás szeptember elején lesz.

Szajki Balint / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik