Sport

Meghalt Nánási István paralimpiai ezüstérmes erőemelő és dobóatléta

Hosszan tartó betegség után 66 éves korában meghalt Nánási István, Magyarország egyetlen olyan parasportolója, aki egy paralimpián két különböző sportágban is dobogós volt. A sportoló az 1988-as, szöuli játékokon erőemelésben (+100 kg) és súlylökésben szerzett ezüstérmet.

A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye alapján a Vasgyúrónak becézett Nánási István 1957-ben született Mezőtúron, több sportágban is kipróbálta magát, azonban 15 évesen súlyos tüdőgyulladását követően nem gyógyult fel maradéktalanul, asztmás lett és felhagyott a sportolással.

Néhány évvel később talált rá a testépítésre, amely sokban hozzájárult a légzőszervi problémáinak javulásához.

1983. március 21-én a munkahelyén egy 11 tonnát szállító kistargonca elgázolta, a kórházba szállítását követően két hónapig volt kómában, vérmérgezést kapott és amputálni kellett az egyik lábát.

Az ominózus esetet megelőzően 100 kiló feletti testtömeggel rendelkezett, azonban a hosszas kezelések és betegágyon töltött idő következtében jelentősen lefogyott. Ekkor határozta el, hogy nem adja fel a sportolást, és felépülését követően komolyabban fogja venni az edzéseit.

1988-ban súlylökésben és erőemelésben is egy-egy ezüstérmet szerzett a szöuli paralimpián, eredményes szereplése után 1990-ben őt választották az Év parasportolójának, ezt a díjat abban az évben osztották ki először.

Négy évvel később kijutott Barcelonába is, ám a felkészülését tüdőgyulladás hátráltatta így erőemelésben a 4., súlylökésben a 7. helyen zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik