Gazdaság

Több mint 10 százalékosra nyílt az árolló a budapesti albérletpiacon

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A bérbeadók az egyetemisták június végétől kilövő érdeklődése miatt egyelőre kivárnak az árak emelésével– írta a Rentingo.com.

A bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért júniusban, az abérleti díjak az áprilisi és májusi csökkenés után az első nyári hónapban már stagnáltak – írta a közösségi albérletkereső és -kiadó platform hétfőn. A keresleti – tehát bérlők által elképzelt – bérleti díj negyedik hónapja csökken folyamatosan, és júniusban az átlagos árszint 216 ezer forint volt, ami 6 százalékos visszaesés áprilishoz képest.

A kínálati ár stagnálása a Rentingo szerint azzal magyarázható, hogy

a bérbeadók a felsőoktatásban tanulók június végétől kezdődő növekvő érdeklődése és visszatérő rohama miatt egyelőre kivárnak az árak megemelésével.A platform megállapítása szerint évek óta tévhit a piacon, hogy a diákok rohama a ponthatárok július végi kihirdetésével kezdődik. Ezzel szemben már június végén elkezdik a keresést azok, akik jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak, de albérletet váltanának, valamint azok az elsőévesek is, akik a tanulmányi eredményeik alapján szinte biztosak az egyetemre való bejutásban.

A legerősebb hatással a nyári albérletpiacra a külföldi diákok vannak, akik szintén nem a ponthatárokat várják. Ők már az elmúlt 3 hétben is jelentős aktivitást mutattak. A bérbeadási platformra újonnan regisztráló bérlakást keresők között a külföldiek aránya az általános 15 százalékhoz képest 27 százalékra ugrott.

A Rentingo szerinta nyári hónapok nagy kérdése lesz, hogy a felsőoktatásba újonnan bekerülők ellensúlyozni tudják-e a hónapok óta folyamatosan csökkenő fizetőképességet,

illetve hogy meddig tartanak ki a bérbeadók, és maradnak-e optimisták, vagy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan igazodni kezdenek a keresleti apályhoz.

Az új tanévre készülő egyetemistáknak azt tanácsolták, hogy időben kezdjék a tájékozódást, hiszen aki későn áll neki az albérletkeresésnek, az feltételezhetően drágábban tud majd bérelni. Továbbá fontos az is, hogy az albérletpiacon a kiadó szobák számítanak a legolcsóbb terméknek, ezek mindig hamarabb kelnek el, ezért érdemes lakótársakkal összeállva közösen egy egész lakást bérelni.

(A másik ezen a téren tevékenykedő nagy cég, az ingatlan.com előző havi piaci jelentését itt tudják megnézni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik