Belföld

Karácsony: Ha a garanciális elemek nem teljesülnek, akkor választási csalási kísérletnek értelmezem az újraszámlálást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Nagyjából egy hónapja volt a főpolgármester-választás. Azóta sajnos jogsértések sorozata egy abszurd kutyakomédiává kezdi tenni a választást – mondta Karácsony Gergely a Garanciákat az újraszámoláshoz! címmel tartott sajtótájékoztatóján. A Kúria vasárnap délután hozta nyilvánosságra végzését, amely kimondja, hogy elrendelik a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását.

Karácsony szerint „az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok újraszámolásánál valahogy a fideszes kerületekben lett a legtöbb plusz Vitézy-szavazat”. Karácsony szerint a júniusi újraszámolásnál minden garancia hiányzott.

Ez összefügg azzal, hogy a szavazócédulák kötegelése nem volt megfelelő, hogy a szavazólapok szállítását nem ellenőrizték, hogy a szavazóurnákat az ellenzéki delegáltak nélkül nyitották fel

– mondta a főpolgármester. Karácsony szerint az Alkotmánybíróság döntése jogsértő volt, és összességében egy teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő.

Karácsony négy garanciális elemről beszélt, melyek ha nem teljesülnek, akkor ő az újraszámlálást választási csalási kísérletnek fogja minősíteni:

  • Az első, hogy a szavazólapokat, urnákat ne vigyék sehova és a delegáltak nélkül ne bontsák ezeket fel.
  • Az urnák és szavazólapok felbontásánál jelen kell leni ellenzéki delegáltaknak.
  • A teljes körű nyilvánosság, a sajtó jelenléte, és alapos dokumentálás.
  • Ebben az időnyomásban plusz megfigyelők delegálására legyen lehetőség.

Hétfőn Vitézy Dávid három pontban összegezte, miket tart elengedhetetlennek az érvényes főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálásával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik