Gazdaság

Piaci manipuláció miatt büntetett a jegybank

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az MNB 15 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Forrás nyRt.-t a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet megsértése miatt. A tőzsdei kibocsátó saját értékpapírjai visszavásárlása során hamis, félrevezető jelzéseket adhatott a befektetőknek a Forrás/T és Forrás/OE részvények forgalmát, keresletét és kínálatát, illetve árfolyamát illetően.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta, hogy a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési nyRt. (Forrás nyRt.) egyes tőzsdei megbízásai és azok alapján létrejött ügyletei során sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendeletben (MAR) foglalt, a piaci manipulációt tiltó rendelkezések, írja az MTI.

A Forrás nyRt. 2022 decemberében és 2023 márciusában jelentős darabszámú Forrás/T részvényre vonatkozó vételi megbízást adott be a Budapesti Értéktőzsdén. Egyes vételi megbízásainál a piaci körülményeket gyakorlatilag figyelmen kívül hagyva határozta meg az azokban rögzített mennyiséget és árat.

Félrevezetésre, megtévesztésre alkalmas jelzéseivel így sértette a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását is.

A feltárt problémák miatt az MNB megtiltotta a Forrás nyRt.-nek a piaci manipulációt tiltó előírások ismételt megsértését, 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tesz.

Súlyosító körülménynek minősült egyebek mellett, hogy a tiltott piaci manipulációt egy nyilvános értékpapír-kibocsátó több kereskedési napon és több tiltott magatartásformával követte el. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy az érintett részvények nem szerepelnek a BUX, BUMIX vagy CETOP részvényindexekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik