Belföld

Megdöbbenéssel fogadták, hogy Szijjártóék lemondták a német külügyminiszter budapesti látogatását

MTI/EPA/Clemens Bilan
MTI/EPA/Clemens Bilan

Nem valósul meg Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőre tervezett budapesti útja. A Reuters értesülését a német külügy megerősítette a Spiegelnek. Közölték: „Megdöbbenésünkre a magyar fél péntek este rövid határidővel lemondta Szijjártó Péter külügyminiszternek Baerbock külügyminiszterrel való, valójában hétfőre tervezett budapesti találkozóját. Az utazást egy későbbi időpontban átütemezik.”

Hozzátették,

Orbán Viktor miniszterelnök meglepő és koordinálatlan moszkvai útja miatt nagyon fontos lett volna egy komoly és őszinte személyes megbeszélés a két külügyminiszter között. Sajnáljuk a lemondást.

A hvg.hu kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtóosztálya közölte: a miniszter naptárjában történt – előre nem látott – változás miatt kérték, hogy a látogatásra egy későbbi, mint írták, remélhetőleg közeli időpontban kerüljön sor. Hangsúlyozták, hogy a lemondás hátterében kizárólag technikai és nem politikai ok áll, és a KKM reméli, hogy az új időpontról szóló egyeztetések minél előbb sikerrel zárulnak.

Hétfő óta Magyarország tölti be az az Európai Tanács féléves soros elnökségét, és azóta Orbán Viktor miniszterelnök „békeküldetésben” van. Először Ukrajnába utazott, majd Moszkvában Vlagyimir Putyinnál tett látogatást, ami felháborodást váltott ki a nyugati országok körében. Olaf Scholz német kancellár például világossá tette, hogy Orbán nem a másik 26 uniós tagállam nevében beszélt Moszkvában: „Az EU álláspontja nagyon világos: elítéljük az orosz agressziós háborút”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik