Nagyvilág

Újabb párt csatlakozik Orbánék pártszövetségéhez

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Geert Wilderst.
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Geert Wilderst.

A novemberi hollandiai választásokon győzelmet aratott Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders pénteken a közösségi oldalán bejelentette: pártja csatlakozik a formálódó, Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz.  Az X-en közzétett üzenetében Geert Wilders úgy fogalmazott: „a PVV-ben hazafiak vagyunk, szeretjük erős és szuverén nemzetünket”. Közölte továbbá, hogy pártja küzd az illegális bevándorlás ellen, és védi a békét és a szabadságot, támogatja Ukrajnát, védelmezi a zsidó-keresztény örökséget és a családokat. „Egyesíteni akarjuk erőinket az Európai Parlamentben, és büszkén csatlakozunk a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz” – tette hozzá Wilders.

A holland Szabadságpárt hét mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven. Hétfőn a portugál Chega párt jelezte, hogy belépne a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozna a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini pedig a csatlakozásról azt mondta, hogy dolgoznak rajta.

Ahhoz, hogy frakciót alapíthassanak az Európai Parlamentben hét különböző országból kell érkezniük a képviselőknek: a hollandokkal együtt már hat megvan, így már csak egy hetedik országra van szükségük. A létszámra vonatkozó feltételt, mely szerint legalább 23 képviselővel kell rendelkezniük, már korábban teljesítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik