Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta terveit a laboratóriumi hús előállításának, forgalomba hozatalának tilalmáról. A kormány honlapján közzétettek szerint még idén megszületne a törvény. Azt írták, arra az emberi egészség és a környezet védelme, az agrárium fenntartható termelése, a hagyományos vidéki életforma védelme miatt van szükség.
Az érvelés szerint a hagyományos élelmiszerek termelése minderre kedvező hatást gyakorol. Az attól eltérő technológiák, termelési módok azonban alapvető értékeinket fenyegetik. Veszélyesek az Alaptörvényben meghatározott testi és lelki egészséghez, egészséges környezethez való alapvető jogokra.
A szabálysértők ellen az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv lépne fel. A kormány azt szeretné, ha az Országgyűlés felhatalmazná, hogy majd rendeletben jelölje ki az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet. A törvény tervezetét az uniós irányelveknek megfelelően előzetesen bejelentették Brüsszelnek és az uniós tagállamoknak. A hatásvizsgálati lap szerint a törvény elfogadása nem változtat érdemben az ország versenyképességén.
A tervezet és az érvelés egyáltalán nem meglepetés. Nagy István agrárminiszter már januárban a műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről egyeztetett egy olasz termelői szervezet elnökével, miután Olaszország már betiltotta a szintetikus húsok gyártását, forgalmazást. Ezt követendő példának nevezte, azt mondta, meg kell becsülni a normalitást, a gazdák munkáját, nélkülük nincs élelmiszer, nincs jövő. Orbán Viktor szintén kikelt már a műhús ellen, amikor idei évértékelőjében arról beszélt, az új uniós agrárszabályok mennyire veszélyesek az európai mezőgazdaságra.
Egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk. Brüsszelben nemcsak tücsköt-bogarat beszélnek, hanem azzal is etetnének minket.