Belföld

Cseh Katalin megkérte a megafonosokat, töröljék a videót, amiben „bezoomolnak a lába közé”

Béres Márton / 24.hu
Béres Márton / 24.hu

Cseh Katalin csütörtökön arra kérte a Facebookon Trombitás Kristófot, Apáti Bencét, és „az összes kedves megafonos kollégájukat“, hogy töröljék azt a videót, „amiben úgy próbálnak politikai jópontokat szerezni a saját táboruknál, hogy bezoomolnak a lábam közé, a nőiségemben, emberi méltóságomban engem gyalázó kommentárokkal kísérve.”

Trombitás a Media1 korábbi cikke szerint a közösségi oldalán tett közzé egy felvételt, melyben egyebek mellett arról beszélt, Cseh Katalin a választási siker érdekében még „muffot is villantott”, illetve Sharon Stone-t játszott.

A momentumos politikus állítása szerint nem jogi érvekre alapozva kéri most a videó eltávolítását, hanem az alapvető emberi minimumra hivatkozva, a normális társadalmi együttélés szabályainak szellemében.

Amikor kijött ez a videó, akkor többen biztattak arra, hogy tegyek feljelentést, tereljem jogi útra az ügyet. Ezt nem fogom megtenni, mert őszintén szólva semmi kedvem ahhoz, hogy a tisztelt bíróság hosszasan elemezgesse azt, hogy a közszereplőknek vajon kötelességük-e tűrni, hogy a szoknyájuk alá közelítsenek be az őket kritizáló ellenoldali szószólók, hogy a fehérneműjüket fotózgassák. Én tényleg nem tudom elképzelni azt, hogy pártállástól teljesen függetlenül bárki is normálisnak tekintse azt, hogy a nyilvánosság elé álló nőknek a munkakörük része legyen az ilyen jellegű, méltatlan, zaklató, traumatizáló abúzus. Itt nem a törvény betűjének kell visszatartó erővel bírniuk, hanem az alapvető humánumnak

– írta.

Cseh Katalin úgy folytatta, természetesen tudja azt, hogy a politikai szerepvállalás együtt jár azzal, hogy az ember munkáját minősítik, kritizálják, sokszor durva vagy akár méltatlan módon. Az egész, közpénzzel kitömött megafonos kontingens is rengetegszer tette ezt, nekem ezzel amúgy túl sok problémám sosem volt, maximum ostobaságnak és színvonaltalannak tartottam az anyagaikat, de ez abszolút a munkakör része, sorolta.

„Az azonban egyszerűen nem normális, hogy a közszereplést vállaló nőknek a jogos vagy jogtalan kritikák mellett azt is szó nélkül kell tűrniük, hogy naponta kapunk kéretlen képeket férfiak nemi szervéről, hogy rendszeresen olyan üzeneteket kell olvasnunk, ami a megerőszakolásunkra vagy megcsonkításunkra buzdít, hogy gyalázatos stílusban beszélnek a külsőnkről, vagy, hogy halálos fenyegetéseket kapunk. Bátran állíthatom, hogy minden női politikus számára ez a napi realitás, politikai oldaltól teljesen függetlenül, és ez egyszerűen tűrhetetlen és elfogadhatatlan” – írta Cseh.

Az olyan videók, mint amik most róla készültek, nem csupán nekik, politizáló nőknek elképesztően károsak, hanem a társadalom egészének is Cseh szerint.

Normalizálják azt az online abúzust, amitől fiatal lányok tömegei szenvednek, legitimálják azt a tragikusan elterjedt gyakorlatot, amikor férfiak az exeikről terjesztenek manipulált, vagy beleegyezés nélkül készült intim képeket. Azt a hatást keltik, hogy ha valaki egy nőt kritizálni akar, akkor elfogadható az, hogy ezt a külsejének gyalázásával, vagy az emberi méltóságának aláásásán keresztül tegye

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik