Élő Nagyvilág

Orbánnal is beszélgetett Zelenszkij az EU-csúcson

Ludovic Marin / AFP
Ludovic Marin / AFP

Az orosz–ukrán háború szerdai eseményeiről szóló tudósításunkat itt olvashatja el.

Kijev: csütörtökön száznál is több összecsapás történt a frontvonalon

Száznál több összecsapásról érkezett jelentés csütörtökön a kelet- és dél-ukrajnai frontvonalakról – közölte esti helyzetjelentésében Kijevben az ukrán fegyveres erők vezérkara.

„Az ellenség folyamatosan keresi az utat, hogy áttörje a védelmi vonalainkat” – írta a vezérkar.

Az összecsapások több mint felét Kelet-Ukrajnából, a másik felének a nagy részét pedig a dél-ukrajnai Donyeck megyei Pokrovszkból jelentették.

A vezérkar szerint a frontvonalak a támadások ellenére mindenütt változatlanok maradtak.

Az ukrán haderő heves harcokról számolt be a Zaporizzsjától nyugatra fekvő Mirnoje település térségéből is.

Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint kijelentette, hogy az orosz erők harmadik frontot nyitottak csütörtökön Harkiv megyében, az orosz határ közelében fekvő Szotnickij Kozacsok nevű falu irányába próbáltak meg előre nyomulni, de a támadást visszaverték.

Az orosz hadsereg május közepén nyitotta meg a második frontot Harkiv megyében, amikor a határ orosz oldaláról offenzívát indított Lipci és Vovcsanszk települések ellen. Az ukrán beszámolók szerint ennek a frontvonalnak a térségében is folytatódnak az összecsapások, különösen azután, hogy az orosz erők korábban a határ mentén több területet elfoglaltak.

Az ukrán Hortyica operatív-stratégiai hadseregcsoport vezetője, Nazar Volosin a helyi médiával azt közölte, hogy az ukránoknak sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket a Donyeck megyei Csasziv Jar település Kanal városrészéből. Hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is megpróbálják az ukrán védőket kiszorítani a város Ivankivszkij negyedéből.

(MTI)

NATO-főtitkár: Oroszország nem képes jelentős áttöréseket elérni Ukrajnában

Oroszország nem képes jelentős áttöréseket végrehajtani az ukrajnai harcmezőkön – vélte csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Tavasz óta megpróbáltak újabb offenzívát indítani, de eddig csak korlátozott eredményeket értek el. (…) Nincs olyan jel vagy ok, ami miatt azt hihetnénk, hogy Oroszországnak megvan a képessége vagy az ereje jelentős áttöréseket végrehajtani

– mondta a NATO-főtitkár az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban, amit az MTI szemlézett.

Stoltenberg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz erők folytatják az előrenyomulást a különböző frontokon, és növelik a légi támadások számát.

Azt tapasztaltuk azonban, hogy az ukránok képesek tartani magukat.”(…) “Képesek voltak folytatni súlyos csapások mérését a támadókra a frontvonalakon, de mélységi csapásokat is alkalmaztak

– tette hozzá.

Az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélés után Zelenszkij benézett a NATO-hoz

A fő hangsúly a NATO washingtoni csúcstalálkozójának előkészületein volt, ahol olyan döntésekre számítunk, amelyek megerősítik a szövetség szerepét az ukrán csapatoknak nyújtott biztonsági segítségnyújtás és kiképzés koordinálásában, valamint hosszú távú pénzügyi kötelezettségvállalásokat tesznek Ukrajna támogatásának biztosítása érdekében

– írta az ukrán elnök az X-en.

Orbán Viktor beszélt Zelenszkijjel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz az Európai Tanács csúcsülésének kezdetén, Brüsszelben. A közös fotó után az ülésre bevonulva Orbán Viktor odament Zelenszkijhez és percekig beszélgetett vele. Azt, hogy miről, nem tudni, mert a csúcsnak ez a része már zárt ajtók mögött zajlik. Arról, hogy Orbán mit mondott a megérkezéskor, itt írtunk. 

Egy új amerikai fegyvert tesztelnek az ukrán fronton

Az AM General amerikai hadiipari cég olyan tüzérségi rendszert fejlesztett ki, amit a könnyű fegyverzetű gyalogsági vagy a különleges egységek használhatnak, és most az ukrán fronton harctéri körülmények között is kipróbálják – idézi az AM Genaral X-bejegyzését az Infostart. A mindössze két terepjáróból álló, Humvee 2-CT Hawkeye egyik járműve hordozza a 105 mm-es ágyútarackot, míg a másik a lőszert szállítja.

A gyártó szerint Humvee 2-CT Hawkeye a megállás után mindössze három perc alatt tud leadni két lövést, majd el is hagyja a tüzelőállást. Ez az úgynevezett „üss és fuss” harcmodor nagyban megnöveli a rendszer túlélőképességét, a katonák ugyanis még azelőtt odébb tudnak állni, hogy az ellenség radarjai bemérhetnék a helyzetüket. Az rendszer egyébként teljesen önállóan működik, nincs szüksége semmilyen külső támogatásra. A fegyvert egy viszonylag kis méretű és súlyú járműre telepítve is lehet használni. Hagyományos lőszerrel 11,5 kilométer a legnagyobb lőtávolsága, míg rakéta póthajtású gránáttal akár 15 kilométerre lévő célpontok is elérhetők. Az ágyút hárman kezelik, a lőszert pedig a másik járművel utazó négy katona biztosítja a számukra – írja az Infostart.

Tusk és három kormányfőtársa támogatást kér az uniótól a keleti határvédelemre

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve az EU Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását – adta hírül az MTI.

A négy miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökség által megszerzett, az EU csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt elküldött levelében azzal érvelt, hogy az Európai Unió Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa mentén kiépítendő védelmi infrastruktúra hatékony eszköz lenne az uniót onnan fenyegető katonai és egyéb hibrid támadásokkal szemben.

A négy miniszterelnök szerint a közösen indítványozott projekt kivitelezéséhez – tekintettel annak méreteire és költségére – különleges támogatásra van szükség az EU-tól mind politikai, mind pénzügyi téren.

Lengyelország a közelmúltban új védelmi program bevezetéséről döntött Keleti Pajzs néven, a Fehéroroszország felől érkező hibrid támadások, illetve az orosz-ukrán háború miatt, Észtország, Lettország és Litvánia hasonló okokból megállapodtak egy úgynevezett Balti Védelmi Vonal kiépítéséről.

A négy miniszterelnök szerint az Európai Uniónak többet kellene költenie védelemre, és össze kellene hangolnia a kezdeményezéseit a NATO-val. A négy ország várhatóan felveti az ügyet a jelenlegi EU-csúcson. (MTI)

Heves támadást indítottak az oroszok az éjszaka ukrán célpontok ellen

Csütörtökre virradóan Oroszország kombinált támadást hajtott végre – MiG-31 es vadászgépekkel, rakétahordozókkal és drónokkal –, amellyel súlyos károkat okozott az ukrán ellenőrzés alatt álló területeken – adta hírül az unian.net.

Az ukrán fegyveres erők légiereje szerint a légi riasztás hajnalig tartott. Az orosz csapatok támadásával összefüggésben robbanások hallatszottak az ország különböző régióiban. A katonai jelentés szerint az ukrán erőknek három orosz cirkálórakétát sikerült megsemmisíteniük az éjszaka folyamán .

A harci cselekményekben vadászrepülőgépek, a légierő légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportok és az ukrán védelmi erők elektronikus hadviselési egységei vettek részt

– olvasható a hadsereg közleményében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik