Kisebb eséllyel lesznek mogyoróallergiások azok a gyerekek, akik sok mogyorót tartalmazó terméket fogyasztanak csecsemőkoruk és ötéves koruk között – írja a The Guardian egy új tanulmány alapján. A szakértők szerint egy egyszerű étrendi változtatással évente 100 ezer életveszélyes mogyoróallergiás eset lenne megelőzhető világszerte.
Gideon Lack gyermek allergiákra szakosodott professzor éppen ezért minden szülőnek azt javasolja, hogy már 6 hónapos korukban vegyék bele gyermekük étrendjébe a mogyorót. Ha pedig babájuknak ekcémája van, akkor már 4 hónaposan ismertessék meg a mogyorótermékekkel, hiszen az ekcémásoknál nagyobb eséllyel alakul ki a mogyoróallergia.
A nyugati országokban az elmúlt évtizedekben megemelkedett a mogyoróallergiások száma. A gyermekek 20 százaléka kinő ebből az állapotból, a többséget azonban életük végéig elkíséri. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy nem élvezhetik a mogyoró ízét, hanem súlyos, akár életveszélyes allergiás reakció is jelentkezhet náluk, ha érintkeznek az allergénnel.
A kutatók kiemelték, hogy egész vagy darabolt mogyorót nem javasolt pár hónapos csecsemőknek adni, ez ugyanis fulladásveszélyes, ehelyett egy púpozott teáskanálnyi mogyoróvajat javasolnak heti háromszor.