Élő Nagyvilág

A Hamász szerint órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben

Alaa Abo Mohsen / Anadolu az AFP-n keresztül
Orvosok sérült palesztinokat látnak el az Egyesült Arab Emírségek által működtetett tábori kórházban, Rafah keleti régiójában 2024. május 11-én.
Alaa Abo Mohsen / Anadolu az AFP-n keresztül
Orvosok sérült palesztinokat látnak el az Egyesült Arab Emírségek által működtetett tábori kórházban, Rafah keleti régiójában 2024. május 11-én.

A Hamász és Izrael háborújáról szóló vasárnapi tudósításunkat itt olvashatja el.

Az ENSZ "megfelezte" a gázai konfliktusban meghalt nőkre és gyerekekre vonatkozó becslését

Az ENSZ váratlanul és magyarázat nélkül felülvizsgálta és nagyjából a felére csökkentette a Gázai övezeti izraeli-palesztin fegyveres konfliktusban meghalt nők és gyermekek helyi beszámolókon alapuló becsült számát, miközben összességében az életüket vesztők számán nem változtatott – erre felfigyelt hétfőn az izraeli média.

A világszervezet legfrissebb jelentésében a Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatal (OCHA) által közölt – az ENSZ-hez eljuttatott beszámolókból származó – számok tanúsága szerint arra a következtetésre jutott, hogy az azonosított halálos áldozatoknak csaknem a fele férfi, harminckét százalékuk gyermek, és húsz százalékuk nő, míg korábban nagyjából több mint kétharmaduk volt nő és gyerek.

Az ENSZ jelezte, hogy forrásként elsősorban a fegyveres konfliktust kiváltó terrortámadás elkövetője, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi minisztériuma által megadott adatokra támaszkodott, mert “nem álltak rendelkezésére független és ellenőrzött adatok”.

Az OCHA nyilvántartása szerint május 6-án 34 735 volt a Gázai övezeti halálos áldozatok száma, amiből több mint 9500 volt nő és több mint 14 500 gyerek. A május 8-i adatok szerint azonban az összesen 34 844 halálos áldozatból 4959 volt nő és 7797 gyerek.

A washingtoni Közel-kelet-politikai Intézet már januárban kiadott egy olyan jelentést, amely szerint számottevő eltérések voltak az áldozatszámokról szóló beszámolók között – emlékeztetett honlapján a The Jerusalem Post című izraeli újság. Abraham J. Wyner amerikai statisztikaprofesszor a zsidó kultúrával foglalkozó, Tablet című folyóiratnak nyilatkozva azt mondta: szerinte irracionálisak a Hamász által rendszeresen közölt halálozási adatok, mert túlságosan szabályosan emelkednek. Miután a háborúk intenzitása mindig változik, ebből következően az áldozatszámnak is szabálytalanul kell változnia – fejtette ki.

(MTI)

Hamász: Órákon belül összeomolhat Gázában az egészségügyi ellátás

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet hétfői bejelentése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat – írja az MTI.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte: üzemanyag nélkül nem tudják működtetni sem a kórházak aggregátorait, sem a mentőautókat, illetve az egészségügyi személyzet szállítására használt járműveket sem.

Ugyancsak hétfőn az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) az X-en azt közölte, hogy már 360 ezren menekültek el az övezet déli részén lévő, izraeli támadás alatt álló Rafahból.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint vasárnap éjjel az izraeli hadsereg (IDF) ismét légi- és szárazföldi támadást intézett a mintegy 1,4 milliós Rafah ellen, helyszíni beszámolók szerint a harcok elsősorban az egyiptomi határnál lévő város keleti övezetében dúlnak az IDF katonái és a Hamász fegyveresei között.

Mindeközben súlyos összecsapásokat jelentettek az övezet északi részén található Dzsabalíja menekülttábor mellől is, ahová az izraeli hadsereg tankokkal nyomult be. Az övezetben található nyolc menekülttábor legnagyobbikának számító Dzsabalíjában a háború októberi kirobbanása óta rengetegen kerestek menedéket a harcok elől. Palesztin egészségügyi források hétfőn azt mondták, mind ez idáig 20 holttestet találtak a tábort érő légitámadások nyomán összeomlott épületek alatt és több tucatnyi sebesültről is tudni. A halálos áldozatok száma a Gázai-övezetben a háború tavaly októberi kezdete óta már meghaladta a 35 ezret a helyi hatóságok legutóbbi tájékoztatása szerint. (MTI)

Izrael fokozta a dzsabaliai menekülttáborra mért csapásait

Izraeli tankok a levegőből és a földről is fedezve tovább nyomultak Dzsabaliában található menekülttábor szíve felé a Gázai övezet északi részén – írja a helyiek és a Hamász beszámolója alapján a Reuters. Eközben az izraeli csapatok Rafah külvárosában átkeltek egy kulcsfontosságú autópályán is.

A Dzsabaliában lakók és ottani orvosok elmondása szerint többen meghaltak és megsebesültek a tábort ért légicsapások sorozatában az éjszaka folyamán. Az orvosok azt mondták, hogy az izraeli bombázás intenzitása miatt nem tudtak csapatokat küldeni néhány bombázott területre.

Az egyiptomi határhoz közeli Rafahban Izrael fokozta a légi és földi bombázásokat a város keleti területein, és egy házra mért légicsapás során emberek haltak meg. A lakosok szerint az izraeli tankok elvágták a város keleti részét kettészelő Szalahuddin utat is.

Egyre több zavart okoznak a palesztinpárti tüntetések az Egyesült Államokban

Több nagy amerikai egyetemen palesztinpárti tüntetők zavarták meg a diplomázó hallgatók záróünnepségét, New Yorkban a Manhattan hidat részlegesen le is zárták a tiltakozók – írja az MTI.

Az észak-karolinai Duke Egyetemen vasárnap hallgatók tucatjai hagyták el palesztin zászlókat lengetve az ünnepség helyszínét, amikor a zsidó származású ismert színész-humorista, Jerry Seinfeld megkezdte a köszöntőjét.

A Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben működő intézményében szombaton több száz, Izrael-ellenes tüntető diák és aktivista szakította félbe a diplomaünnepséget. Virginiában, a 31 ezer hallgatót oktató Virginia Nemzetközösségi Egyetemen az állam republikánus kormányzója, Glenn Youngkin beszédét zavarták meg palesztin sálat viselő diákok szombaton.

Az egyetemi tiltakozások nyomán több nagy amerikai egyetem lemondta vagy szűkebb körben tartja meg diplomaosztó ünnepségét, mivel botrányos jelenetektől tartanak. Az összesítések szerint az Izrael-ellenes, palesztin- és Hamász-párti tiltakozásokon az elmúlt három hétben több mint 2500 embert vettek őrizetbe Egyesült Államok-szerte.

Baltimore-ban a Johns Hopkins Egyetemen vasárnap az április végén kezdett Izrael- és háborúellenes tüntetés szervezői megállapodtak az intézmény vezetésével, hogy lebontják az engedély nélkül emelt sátortáborukat, cserében az egyetem ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül megfontolja a tiltakozók főbb követelését a pénzügyi jellegű kapcsolatok megszakításáról Izraellel.

New Yorkban szombat este aktivisták zárták le részlegesen a Manhattant Brooklynnal összekötő, kétszintes hidat. A New York Brooklyn városrészében kezdődött tüntetés résztvevői közül több százan jelentek meg a Manhattan hídon, ahol forgalmat akadályozva vonultak fel. A tüntetők közül a rendőrök többeket őrizetbe vettek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik