Belföld

Putyin nem sértődött meg Orbánra

Jövő héten utazik Moszkvába Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A tárcavezető a Magyar Televízió Este című műsorában azt mondta, reméli, hogy olyan eredményeket tudnak elérni, amelyek alapján "valóban értelme van" a legfelsőbb szintű találkozónak.

Korábbi közlések szerint november 30-án Moszkvában találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

Fellegi Tamás azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint múlt héten elmaradt a moszkvai látogatása azt mondta: folyamatos az egyeztetés az orosz partnerekkel, ez normál eljárás a diplomáciában, ahhoz, hogy miniszteri szintű találkozóra kerüljön sor. Ehhez bizonyos pontig a szakértői tárgyalásokon el kell jutni – tette hozzá.

“Most az történt, hogy a szakértői tárgyalásokon nem tudtunk egy olyan pontig eljutni, hogy a miniszteri látogatásnak akkor értelme legyen. Ez a jövő héten meg fog történni” – jelentette ki a miniszter.

Fellegi szerint nem arról van szó, hogy valamilyen megsértődés, vagy valamilyen hátsószándék miatt lemondta volna valaki a találkozót korábban. Cáfolta azt a felvetést is, miszerint az energetikai cégekre kivetett válságadó miatt csúsztatták volna el a találkozót.

Az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) Molban lévő tulajdonrészével kapcsolatban Fellegi Tamás azt mondta: a magyar állam kifejezte azon politikai érdekét az orosz és más kormányok felé, nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint például a Mol meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre.

Fellegi Tamás reményét fejezte ki, hogy november 30-án a legfelsőbb vezetői szinten mindazok az alapvető politikai döntések meg tudnak születni, amelyek szükségesek például ahhoz, hogy a Malév-ügyet véglegesen le tudják zárni, továbbá ahhoz is, hogy véglegesen ki tudjon alakulni az a keret, amelyben létre jöhet a hosszú távú energetikai stratégiai együttműködést az orosz partnerekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik