Tudomány

Aranykincseket rejtett az ősi sír

Ministerio de Cultura de Panamá
Ministerio de Cultura de Panamá

Aranykincsekkel teli előkelő sírt találtak a panamai El Caño Régészeti Parkban – írja a Heritage Daily. A nyughely nagyjából 1300 éves.

A Río Grande folyó mentén fekvő El Caño Régészeti Park az ország egyik legfontosabb lelőhelye. A helyszínt az 1920-as években fedezték fel, majd az 1970-es években megindultak a hivatalos feltárások. A területen egy sírokból és kőemlékművekből álló nekropolisz fekszik, amely az időszámítás szerint 700 és 1000 közötti periódusra datálható.

A most megtalált, 9-es számú sírból egy előkelő férfi csontjai, valamint aranytárgyak, kerámiák és más sírmellékek kerültek elő.

A kutatók többek között aranylemezeket, karkötőket, fülbevalókat, szobrocskákat, furulyákat és egy nyakláncot fedeztek fel.

Dr. Julia Mayo, az El Caño Alapítvány igazgatója szerint a nyughely 750 körülről származhat. A sírban másokat is eltemettek azzal a céllal, hogy elkísérjék az elhunytat a másvilágra. A nyughely feltárása még nem fejeződött be, ezért egyelőre nem lehet megállapítani, hogy pontosan mennyi holttestet őriz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik