Élő Nagyvilág

Katasztrófa és vérfürdő – Sorban jönnek a figyelmeztetések Izrael legújabb terve miatt

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

A legfontosabb pénteki események itt olvashatók újra.

Légitámadás érte Rafaht

Az izraeli hadsereg (IDF) szombaton légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területén – közölték a térségben tevékenykedő egészségügyi szervezetek munkatársai. A légitámadás következtében több mint 20 ember vesztette életét, amit a város polgármestere erősített meg a dpa német hírügynökségnek.

A támadást az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetése ellenére hajtották végre, a korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy „az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

Az IDF a Gázai övezet rendőrségi forrásai szerint a támadás során egy járművet is célba vett, megölve ezzel három embert, köztük a Hamász rendőrségének titkosszolgálati vezetőjét és helyettesét. Ezt az információt egyelőre nem tudták több forrásból megerősíteni, és az IDF sem nyilatkozott még az ügyben.

(MTI)

Több tízezer áldozata lehet Izrael rafahi hadműveletének a Hamász szerint

Több tízezer halottja és sebesültje lehet annak, ha az izraeli hadsereg megtámadja a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát – figyelmeztetett a Hamász az az AFP hírügynökség szerint.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a héten közölte, hogy utasította a csapatait: készüljenek fel az internált palesztinokkal zsúfolásig telt városba való bevonulásra.

A bejelentés aggodalmat ébresztett a világ több kormánya, így az Egyesült Államok körében, és a segélyszervezetek is figyelmeztetéseket adtak ki.

A Hamász szombati közleményében azt állítja: bármilyen katonai akciónak katasztrofális következményei lennének, amelyek „több tízezer mártírhoz és sebesülthez vezethetnek” ha Rafahot megszállják.

Az ENSZ szerint a Gázai övezet mintegy 2,5 millió lakosának fele jelenleg a városban húzza meg magát. Sokan sátrakban és rögtönzött óvóhelyeken alszanak, az élelmiszer-, víz- és higiéniai ellátás hiánya egyre súlyosabb aggodalomra ad okot.

Netanjahu korábban arra utasította a tisztjeit, hogy dolgozzanak ki terveket Rafah „kiürítésére” a Hamász harcosainak „megsemmisítése” mellett.

Holtan találtak egy korábban eltűnt hatéves palesztin kislányt Gázában

Holtan találtak egy hatéves palesztin kislányt, aki az után tűnt el, hogy a családja kocsiját tűz alá vette az izraeli hadsereg Gázavárosban – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.
A kislány, Hind Radzsab két hete szemtanúk szerint még életben volt, amikor a család az Izraeli hadsereg elől menekülve kocsiba szállt.

A Palesztinai Vörös Félhold segélyszervezet a Twitteren emlékezett meg a halott palesztin kislányról:

Tíz gyerek halt meg izraeli légicsapásokban, köztük egy három hónapos csecsemő

Legalább huszonnyolc palesztint ölt meg szombat hajnalban az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára mért légicsapásokkal – írta az AP hírügynökség, ami összhangban áll a helyi források közléseivel.

A csapásokban három család több tagja is meghalt, köztük tíz gyermek. A legfiatalabb mindössze három hónapos volt.

A szombat hajnali csapások előzménye, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte a hadsereget, tervezze meg több százezer ember evakuálását a városból az ott tervezett szárazföldi invázió előtt.

A szélsőjobboldali izraeli kormányfő sem részleteket sem ütemtervet nem ismertetett a kiüzírésre vonatkozóan. A bejelentése akár emiatt is okozhat pánikot, illetve azért, mert a Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele Rafahban zsúfolódott össze a korábbi izraeli kiürítési parancsok miatt, amelyek jelenleg az enklávé területének kétharmadára vonatkoznak.

Amerikai illetékesek jelezték: Rafah inváziója a polgári lakosságra vonatkozó terv nélkül katasztrófához vezetne.

Izrael szinte naponta hajtott végre légicsapásokat Rafahban, még azután is, hogy az elmúlt hetekben arra utasította a civileket, hogy ott keressenek menedéket a Hán Júniszban folytatott szárazföldi harcok elől.

Véres következményekre figyelmeztetnek sokan Izrael rafahi tervei miatt

Sorra érkeznek a vészjósló figyelmeztető jelzések, miután Izrael azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

A Gázai övezet déli csücskében található Rafahban jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül. Az ide menekült palesztin civilek kifejezetten Izrael felszólítására hagyták hátra az otthonaikat – azt ígérték nekik itt biztonságban lehetnek.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője korábban azt mondta Izrael rafahi eszkalációjának célja a palesztinok kiszorítása a földjükről. A palesztin elnök hivatal közölte, hogy az izraeli és az amerikai kormányt teszi felelőssé a várható invázió minden következményéért, és azt is hozzáfűzte, hogy

Izrael fellépése veszélyezteti a regionális békét és biztonságot.

Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára arról beszélt, hogy a gázai civileket „a népirtás súlyos veszélye” fenyegeti.

A Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára Jan Egeland egyenesen vérfürdőre figyelmeztetett, mondván: egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborút megengedni.

(The Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik