Élő Nagyvilág

Katasztrofális lenne egy rafahi offenzíva Amerika szerint

MAHMUD HAMS / AFP
MAHMUD HAMS / AFP

Palesztin elnök: Izrael a palesztinok kiűzését akarja elérni

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök által bejelentett támadási tervvel a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen a palesztinoknak az övezetből való kiűzése a cél, jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala.

A Ciszjordánia civil kormányzását végző Palesztin Hatóság vezetőjének hivatala hangsúlyozta: mind az izraeli, mind az amerikai kormányt felelősnek fogja tartani a terv megvalósulásának következményeiért.

A palesztin elnökség felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) figyelmét arra, hogy Izrael eme terve „fenyegeti a békét és a biztonságot a régióban, illetve globálisan is”.

Ez minden határon túlmegy

– tette hozzá.

Netanjahu pénteken utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet a civilek kitelepítésére az egyiptomi határon található Rafahból, illetve a Hamász iszlamista terrorszervezet ott megbúvó fegyvereseinek semlegesítésére. A városban a Gázai övezet más térségeiből a harcok elől elmenekült palesztinok százezrei kerestek menedéket.

(MTI)

Vérfürdőre figyelmeztetnek Rafahnál

Bármilyen, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is, közölték a térségben tevékenykedő segélyszervezetek pénteken.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött. Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

Egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborúzni

– mondta Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács főtitkára.

Izrael elmondása szerint tesznek lépéseket a civilek megóvása érdekében, de azzal vádolják a Hamász harcosait hogy szánt szándékkal rejtőzködnek óvóhelyeken, amit a terrorszervezet kategorikusan tagad.

(MTI)

Izraeli tüntetők megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyek bejuttatását a Gázai övezetbe

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, az egyiptomi határnál fekvő Rafahnál is bombáztak – jelentették palesztin források.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma és szemtanúk beszámolói szerint legkevesebb kilencen, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a csütörtök esti izraeli légicsapásokban az övezet középső és déli részein, többeket az egyiptomi határ melletti Rafahnál öltek meg.

Palesztin jelentések szerint többen megsebesültek, amikor Rafahban a kuvaiti kórház melletti épületeket bombázták. Korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy „az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

Izraeli tüntetők péntek reggel megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyeket szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe.

Semmilyen segély nem jut át mindaddig, amíg az utolsó övezetbe hurcolt túsz vissza nem tér

hangoztatták.

A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy, a tenger felől érkező gyanús lövedéket Haifa mellett – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Csütörtök este mintegy harminc rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból, miután délután egy izraeli dróntámadásban életét vesztette a libanoni síita Hezbollah egyik dél-libanoni parancsnoka.

(MTI)

Szijjártó Péter az izraeli parlament elnökével találkozott New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Amír Ohanával, az izraeli parlament (kneszet) elnökével találkozott csütörtök este New Yorkban. Az izraeli politikus köszönetet mondott a közel-keleti helyzettel kapcsolatban képviselt tisztességes magyar kormányzati álláspont miatt.

A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az „előre nem tervezett, ám annál örömtelibb” találkozót követően, hogy partnere a gázai terrorellenes művelet állásáról adott tájékoztatást, ő pedig a magyar pozícióról.

A gázai terrorellenes művelet sikere egyértelmű globális érdek, mert ezen műveletek sikere jelenthet garanciát arra, hogy soha többet, sehol a világon nem történhet ilyen terrortámadás

mondta.

Leszögezte: mindenképp el kell kerülni, hogy Izraelnek két fronton kelljen harcolnia, meg kell gátolni a fegyveres konfliktus átterjedését a szomszédos Libanonra, az ugyanis az egész térségre nézve tragikus következményekkel járna.

Szijjártó Péter tudatta továbbá, hogy a kneszet elnöke köszönetet mondott a kormány tisztességes álláspontja miatt, miután Magyarország továbbra is blokkolja az izraeli telepesek elleni szankciós javaslatot az Európai Unióban, és fenntartja Izraelt támogató politikáját, kiállva egyúttal amellett, hogy a nemzetközi szervezeteknek fair hozzáállást kell mutatniuk a zsidó állam iránt.

Szijjártó Péter, aki ezt megelőzően helyi zsidó szervezetek vezetőivel tárgyalt, arra is kitért, hogy régóta tapasztalható az Izraellel szembeni rendkívül elfogult, kiegyensúlyozatlan és tisztességtelen eljárásmód a nemzetközi szervezetekben, ami ellen Magyarország mindig fellépett és fel fog lépni a jövőben is.

Rámutatott, hogy az Izrael elleni október 7-ei terrortámadás óta Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is „megdöbbentő, brutális mértékben” megnőtt az antiszemita támadások száma, utóbbi ország esetében 300 százalékos ugrás történt, tucatszám zajlottak és zajlanak erőszakos tüntetések.

Látjuk, ahogy az antiszemitizmus feléledésével, térnyerésével zsidó közösségeket, zsidó közösséghez tartozó személyeket zaklatnak. Hallhattuk és láthattuk, hogy az amerikai egyetemeken hogyan tört elő az antiszemitizmus, láthattunk megdöbbentő jeleneteket a nyugat-európai utcákról

közölte a miniszter. „Őszintén remélem, hogy az amerikai külügyminisztérium ezután fel fog hagyni a más országokról szóló vallásszabadsági jelentések készítésével” – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte:

Magyarországon mindez elfogadhatatlan és elképzelhetetlen. Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett tüntetni.

Illetve leszögezte, hogy Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségek számára, ahol senkit nem érhet hátrány, bántalmazás, negatív diszkrimináció azért, mert valamilyen közösséghez tartozik.

Magyarországon minden egyes zsidó honfitársunk és minden hozzánk látogató zsidó ember abszolút mértékben biztonságban érezheti magát, ezt a magyar állam garantálja

jelentette ki a tárcavezető.

Végül úgy vélekedett, hogy a modernkori antiszemitizmus terjedése nem meglepő Nyugat-Európában és az Egyesült Államoknak, hiszen Magyarország régóta figyelmeztet arra, hogy ez az illegális migrációs hullámok egyik következménye. „Európában párhuzamos társadalmak alakultak ki, Európában agresszív bevándorlók erőltetik rá az akaratukat az ott élő csendes többségre, és sajnos ezek az illegális migránsok hozzák magukkal ezt az antiszemitizmust” – sorolta Szijjártó Péter.

Az USA nem támogatja a rafahi offenzívát

John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője óva intette Izraelt attól, hogy támadást indítson Rafah ellen, amely az izraeli hadsereg gázai támadása elől menekülő palesztinok utolsó menedéke – írja a Guardian.

Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem támogatna egy támadást a város ellen és hozzátette, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég tett izraeli látogatása során aggodalmát fejezte ki izraeli tisztviselőknek az ügyben.

Olvasói sztorik