Élő Nagyvilág

Megszaporodtak az orosz sorozó irodák elleni támadások

MTI / EPA / Katerina Klocsko
Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyú lövedékeit készíti elő tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én.
MTI / EPA / Katerina Klocsko
Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyú lövedékeit készíti elő tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én.
  • Ukrán admirális: Putyin úgy viselkedik, mint egy kisstílű bűnöző.
  • Két éve a fronton lévő katonák hozzátartozói tüntettek Kijevben.
  • Tömeges közbeszerzési csalás történt az ukrán fegyverbeszerzések során.
  • Az ukrajnai háború 2022 februári kezdete óta 220 támadást hajtottak végre Oroszországban katonai besorozási irodák ellen, tavaly nyár óta egyre több ilyen helyiséget gyújtanak fel.
  • Az ukrán vezérkar szerint 382 ezer orosz katona halt meg idáig a háborúban.
  • Hackertámadást készítenek elő ukrán kormányzati szervek ellen.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szombati közvetítésünket itt olvashatja el.

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz haderő

Kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk környékén az orosz haderő, miközben négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vert vissza – közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése alapján az MTI.

A tárca szerint az ukrán támadások közül hatot Kupjanszk könyékén hiúsítottak meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatásban az áll, hogy az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 330-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el, vagy sebesültek meg súlyosan.Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai és célpontok haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett több üzemanyag- és lőszerraktárt Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyében, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet, három HIMARS és sorozatvető-rakétát, valamint 28 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az ukrán vezérkar szerint 382 ezer orosz katona halt meg idáig a háborúban

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy vasárnapi tévéműsorban kijelentette: meggyőződése, hogy hamarosan meglesz az a fogolycsere Oroszországgal, amely az orosz katonai szállítógép lezuhanása miatt hiúsult meg.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője szintén egy tévéműsorban arról tájékoztatott, hogy az utóbbi időben a legtöbb orosz diverziós-felderítő csoportot az északkelet-ukrajnai Szumi megyében észlelik. Hozzátette, hogy a keleti Harkiv megyében is igen aktívak, a legkevésbé pedig az északi csernyihivi régióban.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hít az MTI beszámolója szerint, hogy az orosz erők vasárnapra virradó éjjel a régióban lévő Mirnohrad várost lőtték rakétákkal, a támadás következtében megsebesült három helyi lakos, köztük egy 15 éves fiú.

Az ukrán légierő közleménye szerint Oroszország az éjjel nyolc Sahid támadó drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával mért csapást Ukrajnára, az ukrán légvédelem négy drónt semmisített meg. A közlés szerint polgári létesítményeket és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket ért támadás Poltava, Donyeck, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékben. Nap közben a légierő közlése szerint egy H-59-es orosz rakétát semmisítettek meg Dnyipro város közelében.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán csapatok folytatják előrenyomulásukat a déli Herszon megyében. Az elmúlt nap alatt 79 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 382 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit és 12 tüzérségi rendszert.

MAREK M. BEREZOWSKI / ANADOLU / AFP

Ukrán admirális: Putyin úgy viselkedik, mint egy kisstílű bűnöző

Ukrajna gyorsabban legyőzhetné Oroszországot, ha a nyugati országoktól, köztük Nagy-Britanniától kapott fegyvereket bevethetné oroszországi területek ellen is – jelentette ki Olekszij Nejizspapa admirális, az ukrán haditengerészet parancsnoka a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett vasárnap.

A katonai vezető kifejezte meggyőződését, hogy ha Ukrajnának lenne ilyen joga, a háború másképp alakulna. Kijelentette, hogy az ukrán haditengerészet örömmel magához venné azt a két brit hadihajót, amelyet tengerészhiány miatt ki akarnak vonni a brit hadsereg állományából. „Lehetőséget kell kapnunk annak biztosítására, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy akár Ukrajna felé nézzen, beleértve a tengert is” – fogalmazott. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy viselkedik, mint egy „kisstílű bűnöző, aki ha tudja, hogy visszaütnek neki, nem bocsátkozik verekedésbe”.

Két éve a fronton lévő katonák hozzátartozói tüntettek Kijevben

Az orosz-ukrán háborúban a háború első napjai óta harcoló ukrán katonák hozzátartozói tüntettek Kijevben. Azt szeretnék elérni, hogy az ukrán parlament fogadjon egy olyan jogszabályt, amely határozott idejű katonai szolgálatot vár el a besorozott katonáktól. Így nem fordulhatna elő az, hogy valaki lassan már két éve szeretteitől távol, a fronton kénytelen szolgálatot teljesíteni.

DANYLO ANTONIUK / ANADOLU / AFP

Hackertámadást készítenek elő ukrán kormányzati szervek ellen

Egy magát oroszbarát hackercsoportnak nevező alakulat bejelentette, hogy az ukrán kormány és intézményei elleni kibertámadásra készül – írta a Guardian.

A NoName05716 hackercsoport azt állítja, hogy más hackercsoportok, a 22С, a Skillnet, a CyberDragon, a Federal Legion, a People’s Cyber ​​​​Army és a Phoenix segítségével készülnek akcióra.

A kibertámadások a háború kezdete óta gyakoribbá váltak.

Megszaporodtak az orosz sorozó irodák elleni támadások

Az ukrajnai háború 2022 februári kezdete óta 220 támadást hajtottak végre Oroszországban katonai besorozási irodák ellen – közölte a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési tájékoztatójában. 2023 júliusa óta 113 incidens történt, vagyis az elmúlt hat hónapban megkétszereződött ezen intézmények elleni, elsősorban gyújtogatásos támadások száma.

Szergej Nariskin, az orosz hírszerző szolgálat igazgatója azzal vádolta a gyújtogatásért felelős személyeket, hogy nyugati tisztviselők parancsára cselekszenek, a brit védelmi minisztérium szerint a támadások számának növekedése nagy valószínűséggel arra vezethető vissza, hogy egyre nagyobb a lakosság körében a háborúval szembeni ellenérzés, aminek oka pedig az, hogy egyre több áldozatot követel orosz oldalon is a művelet.

A támadások elkövetésével vádolt személyek egy részét terrorizmussal és hazaárulással vádolják.

OLGA MALTSEVA / AFP

Tömeges közbeszerzési csalás történt az ukrán fegyverbeszerzések során

Az ukrán SBU biztonsági szolgálat tette közzé a hírt, miszerint egy olyan korrupciós csalást sikerült feltárni, amelyet az ukrán hadsereg mintegy 40 millió dollárnak megfelelő fegyvervásárlása során követtek el – írja vasárnapi cikkében a Reuters. Az ukrán védelmi minisztérium által megerősített tömeges közbeszerzési csalás súlyosan érintheti egy olyan ország renoméját, amelyet lassan két éve sújt Oroszország katonai inváziója.

Az SBU szerint a vizsgálat során

leleplezték a védelmi minisztérium tisztviselőit, valamint a Lviv Arsenal fegyverszállító cég vezetőit, akik csaknem 1,5 milliárd hrivnyát loptak el a lőszerek vásárlásakor.

A sikkasztás annak a közbeszerzésnek az apropóján történt, amelynek során 100 ezer darab aknavető lövedéket vásároltak az ukrán hadsereg számára. Az SBU közölte, hogy a lövedékekre vonatkozó szerződést 2022 augusztusában kötötték meg a Lviv Arsenallal – hat hónappal a háború kitörése után –, a katonai eszközöket előre kifizették, bizonyos összegeket külföldre utaltak át. A nyilatkozat szerint azonban bizonyos fegyverek soha nem érkeztek meg a hadsereghez, egyes összegeket pedig külföldi számlákon helyeztek el.

A közlemény szerint mind a minisztériumban, mind a fegyverszállítónál öt személyt gyanúsítottak meg bűncselekménnyel. A Reuters emlékeztet: Olekszij Reznyikov védelmi minisztert tavaly szeptemberben menesztették különböző korrupciós ügyek miatt, annak ellenére, hogy korábban ő tárgyalt Ukrajna képviseletében a nyugati szövetségesekkel folytatott megbeszéléseken. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy Reznyikov személyesen részt vett-e korrupcióban.

Olvasói sztorik