Tudomány

Ez az állat feketévé változik, ha felidegesítik

Bruno Cavignaux / Biosphoto via AFP
Bruno Cavignaux / Biosphoto via AFP

Egy indonéz halfaj domináns hímjei képesek feketévé változni, ha felidegesítik őket. Az Oryzias celebensis rizshalak egyedei ezzel a lépéssel a dominanciájukat kívánják hangsúlyozni – írja a LiveScience.

A kutatók három tartályt állítottak fel, hogy teszteljék, milyen körülmények között sötétedtek el a hímek. Két tartályt algák borítottak – az egyikben két hím és egy nőstény, a másikban pedig három hím volt. A harmadikban nem volt alga, csak két hím és egy nőstény.

Az algás akváriumban a halak folyamatosan támadták egymást, a másikban azonban nem, ami arra utal, hogy valamiféle fedezékre lehet szüksége az állatoknak ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a támadáshoz. A szakértők arra is felfigyeltek, hogy a fekete nyomot hagyó halak mindenkit támadtak, azonban amelyik hím nem vált feketévé, az csak a nyom nélküli társait és a nőstényeket támadta.

Nem ez az első halfaj, amelynél hasonló jelenséget figyeltek meg a pigmentszemcséket tartalmazó sejtek neurotranszmitterekkel való kölcsönhatása során.

A szivárványos guppiknál például a domináns halak szeme elfeketedik, amikor riválisuk megtámadására készülnek. Robert Heathcote, az Oxfordi Egyetem biológusa szerint azonban sok esetben pont hogy az alárendeltséget jelzi a színváltozás: a márványsügéreknél a fekete sávok megjelenése inkább az áldozatokra vall.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik