Élő Nagyvilág

Szijjártó Péter: Három magyar állampolgárságú túszt is szabadon engedhetnek

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP
  • Négynapos fegyvercsendben és fogolycserében állapodott meg Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász.
  • A terrorszervezet 50 izraeli túszt enged szabadon 150, Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe.
  • Szijjártó Péter elmondta: öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász.
  • A BBC úgy tudja, csütörtök délelőtt 10 órától léphet életbe a tűzszünet Gázában.

Unicef-vezér: a gyerekek számára Gáza a legveszélyesebb hely a Földön

Az ENSZ Gyermekalapjának, a UNICEF-nek a vezetője szerint jelenleg nincs veszélyesebb hely a bolygón a gyerekek számára Gázánál.

Catherine Russell korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsában arról beszélt, hogy az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodással még nem mentették meg a gázai gyerekeket. A szervezet ügyvezető igazgatója arra emlékeztetett, hogy a Hamász október 7-i támadása óta az izraeli válaszcsapás során már több mint 5300 gyerek halt meg Gázában, ami azt jelenti, hogy a halálos áldozatok mintegy 40 százaléka kiskorú.

Ez példátlan

– fűzte hozzá Russell, aki szerint a légicsapások és a tűzharc mellett a gázai gyerekek a katasztrofális életkörülmények miatt is rendkívüli veszélynek vannak kitéve.

(BBC)

Ferenc pápa: Ez már nem háború, hanem terrorizmus

Ferenc pápa a Gázába hurcolt túszok családtagjaival és gázai palesztinokkal találkozott szerdán a vatikáni Szent Márta-házban. A katolikus egyházfő meghallgatta mindkét fél panaszait, majd a Szent Péter téren tartott audiencián a háborúról beszélt. Kifejtette: az Izrael és a Hamász közötti konfliktus már túl van azon a ponton, hogy háborúnak lehessen nevezni. Ez már „terrorizmus”, amelytől mindkét fél szenved.

Mindenkit arra kérek, hogy haladjunk előre a béke felé

– mondta Ferenc pápa.

(BBC)

A Hezbollah is csatlakozik a négynapos tűzszünethez

Habár nem vett részt a fegyvercsendről szóló tárgyalásokon, magára is érvényesnek tekinti az ideiglenes tűzszünetet a Hezbollah, erősítette meg az al-Dzsazírának a Libanonban működő terrorszervezet egyik tagja.

A pánarab híroldalnak nyilatkozó forrás elmondta, addig tartják magukat a négynapos tűzszünethez, amíg Izrael meg nem sérti azt. A forrás hozzátette: a tűzszünet megsértése „kemény válaszlépéseket von maga után”.

Az izraeli hadsereg és a Hezbollah az október 7-ei terrortámadás óta lövi egymást Izrael északi részén.

(The Times of Israel)

Magyar túszokat is szabadon engedhet a Hamász

Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében, ám erre nézve egyelőre semmilyen információval nem rendelkezünk – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó elmondta: a túszok kiszabadításáért az elmúlt időszakban mindent megtett a kormány.

Folyamatos a kapcsolattartás az illetékes izraeli munkacsoporttal, illetve a közvetítőként fontos szerepet játszó katari vezetéssel is

– tájékoztatott.

Ennek kapcsán közölte, hogy a nap folyamán is egyeztetett katari kollégájával, akinek háláját fejezte ki a következő napokban egyes túszok szabadon engedését lehetővé tevő fegyvernyugvás tető alá hozásában vállalt fellépése miatt. Aláhúzta: arra kérte a külügyi államminisztert, hogy továbbra is tegyenek meg mindent a magyar túszok mielőbbi kiszabadítása érdekében, és erről az illetékes biztosította is őt.

Szijjártó Péter üdvözölte az ideiglenes tűzszüneti megállapodást, amelyet szavai szerint remélhetőleg további olyan egyezmények követnek majd, amelynek nyomán az elhurcoltak mindegyike hazatérhet.

A hírek világossá tették, hogy a túszok melyik csoportja számíthat a szabadulásra. Ebben a tekintetben három olyan, magyar állampolgársággal rendelkező túsz van, akik a nyilvánosságra hozott kategóriákba beleférnek. Őszintén reméljük, hogy lehetőleg mind a három az elbocsátottak között lesz. Erre nézve egyelőre még semmilyen információval, semmilyen garanciával nem rendelkezünk

– mondta.

A miniszter végül rámutatott, hogy az izraeli hatóságok sem a magyar kormánnyal, sem pedig a túszok családtagjaival nem közöltek még információkat.

Mindaddig, amíg nincsen mind az öt, magyar állampolgárságú túsz biztonságban, addig Magyarország követeli a Hamásztól a túszok szabadon bocsátását, a nemzetközi közösségtől pedig azt, hogy álljon ki a Hamásszal szemben, és tegye világossá, hogy minden túszt szabadon kell engedni

– összegzett Szijjártó.

Mindenkinek haza kell jönnie – a Vatikánban tartottak sajtótájékoztatót a gázai túszok hozzátartozói

Szerda délelőtt Gázában fogvatartott, mintegy 240 túsz hozzátartozóit Ferenc pápa fogadta a Vatikánban. Ekkor derült ki, hogy Izrael megállapodott a Gázai övezetet uraló Hamásszal, melynek értelmében a terrorrezsim 50 izraeli túszt enged szabadon 150, Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe.

Mindenkinek haza kell jönnie. Nem koporsóban. Haza kell jönniük, hogy elmondhassák a történetüket, hogy elmondhassák a meggyilkolt emberek történetét, hogy ők lehessenek a jövőnk

– mondta a sajtótájékoztatón az egyik nő, akinek a 19 éves, katonai szolgálatot teljesítő lánya esett fogságba.

Az életünk attól a naptól kezdve megváltozott. Számunkra nincs nappal és éjszaka: kizárólag arra összepontosítunk, hogy a szeretteink hazatérjenek Izraelbe

–  nyilatkozta egy szintén 19 éves túsz apja.

Egy nő Ferenc pápának mutatott videót a fiáról, akit a Negev-sivatagban megrendezett zenei fesztiválon ejtettek túszul. Elmondta: 23 éves fia 47 napja raboskodik Gázában, és, hogy a karja könyéktől lefelé leszakadt egy robbanás után.

(BBC)

BBC: csütörtök tíz órától lép életbe a tűzszünet Gázában

A BBC úgy tudja, csütörtök délelőtt léphet életbe tűzszünet a Hamász és Izrael között. Gázában jelenleg is zajlanak a harcok, annak ellenére, hogy a felek négynapos fegyvercsendben és fogolycserében állapodtak meg. A terrorszervezet 50 izraeli túszt enged szabadon 150, Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe.

A BBC értesülését több közel-keleti forrás megerősíti. A Hamász politikai irodájának helyettes vezetője, Músza Abu Marszuk az al-Dzsazírának nyilatkozva elmondta, hogy az első túszok szabadon bocsátása előtt, várhatóan csütörtök délelőtt, tíz órakor kezdődik a négynapos szünet.

A megállapodás az első tűzszünet abban a háborúban, amelyben az izraeli bombázások a Hamász által uralt Gázai övezet nagy részét a földdel tették egyenlővé. A gázai hatóságok szerint 13 300 civil halt meg a sűrűn lakott kis területen, és a 2,3 millió lakos mintegy kétharmada hajléktalanná vált.

Még mindig folynak a harcok Gázában

Az izraeli erők tovább harcolnak szerdán a csütörtöktől életbe lépő fegyverszünet előtt – jelentették be a katonai szóvivők.

Palesztin jelentések szerint az Izrael és Hamász közötti tűzszünet csütörtök reggel lép életbe, és addig az izraeli erők tovább tevékenykednek a Gázai övezet területén. Több légicsapást hajtottak végre, a katonákra tüzelő helyeknél megtámadták a terrorista infrastruktúrákat, és megöltek több palesztin fegyverest.

Célzott razziákat hajtottak végre a Dzsabálija menekülttábor északnyugati részén, ahol azonosították és megsemmisítették a Hamász megfigyelőit. Egy másik egység Bét Hanun környékén rajtaütött egy épületen, melyben sok fegyvert találtak.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a szárazföldi harcok kezdete óta mintegy négyszáz alagút-lejáratot tártak fel és semmisítettek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben.

A Hamász felszín alatti szerkezetei a civil lakónegyedek szívében helyezkedtek el, lakóházak, iskolák, kórházak, temetők és mezőgazdasági területek közelében.

Ez a jelenleg megköthető legjobb üzlet

– nyilatkozta Efraim Halevi, a Moszad hírszerző szervezet volt főnöke a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek szerdán az Izrael és a Hamász között a túszok szabadon bocsátásáról kötött megállapodásról.

Nagy nemzetközi nyomás nehezedik majd Izraelre, beleértve az Egyesült Államokat is. Az amerikaiak is olyan lépésnek tekintik ezt a megállapodást, amely megerősíti a háború befejezésének szándékát

– hangsúlyozta Halevi.

Ha teljes mértékben végrehajtják a lehetséges fogolycseréket, sokkal nehezebb lesz a hadjárat újraindítása, bár a miniszterelnök azt mondta, hogy addig folytatják, amíg a Hamász össze nem omlik

– tette hozzá Benjámin Netanjahu kormányfő kedd éjszakai kormányülésen elhangzott szavaira utalva.

Az izraeli légierő vadászgépei a libanoni síita Hezbollah célpontjait is támadták szerdán. A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah találkozott a Hamász magas rangú vezetőivel, Hálil al-Hijával és Oszama Hamdannal. „Hárman áttekintették a közelmúlt eseményeit, megvitatták az álláspontokat és a fejleményeket az ellenállás minden frontján, különösen a Gázai övezetben”- jelentették megbeszélésükről.

A Nidaa al-Vatan című libanoni újság hivatalos tájékoztatása szerint a gázai fegyverszünet Dél-Libanonra is vonatkozik, a Hezbollah betartja azzal a feltétellel, hogy Izrael is csatlakozik hozzá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint hat palesztin vesztette életét egy légicsapásban az izraeli hadsereg rajtaütésében Túl-Karmban.

(MTI)

Von der Leyen: Minden túszt engedjenek szabadon!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán közzétett nyilatkozatában üdvözölte az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a túszok elengedéséről és a tűzszünetről létrejött megállapodást, ugyanakkor minden túsz szabadon bocsátására szólította fel a terrorszervezetet.

Ursula von der Leyen kijelentette: osztozik mindazon családok örömében, amelyek tagjai hamarosan újra megölelhetik szeretteiket.

Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik az elmúlt hetekben diplomáciai csatornákon keresztül fáradhatatlanul dolgoztak a megállapodás kidolgozásán

– mondta.

Von der Leyen továbbá felszólította a Hamászt, hogy haladéktalanul engedjen szabadon minden túszt, és tegye lehetővé, hogy épségben hazatérhessenek.

Az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a szünetet a Gázába irányuló humanitárius segélyek eljuttatására használja fel – jelentette ki. Közölte továbbá, arra kérte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost, hogy a lehető leggyorsabban növelje az uniós segélyszállítmányok gyakoriságát a gázai humanitárius válság enyhítése érdekében.

Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint a humanitárius segélyek bejutását az ostromlott enklávéba.

A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.

(MTI)

Borrell: Izrael politikáját kritizálni nem zsidóellenesség

Az izraeli kormány politikájának bírálata nem jelent zsidóellenességet – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban szerdán.

Josep Borrell, az Európai Parlament plenáris ülésnek a gázai humanitárius helyzetről tartott vitáján hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de az ember okozta humanitárius katasztrófát a gázai övezetben egyebek mellett az okozza, hogy az izraeli blokád miatt a segélyszállítmányok nem juthatnak el a rászorulókhoz.

Kijelentette: Izraelnek nem csak erkölcsi, hanem jogi kötelezettségei is vannak a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni háborúja során. Az iskolák és a kórházak nem lehetnek támadások célpontjai mindaddig, amíg a civilek nem hagyták el ezeket az objektumokat – mondta. Akármilyen háborút folytat is Izrael a Hamász ellen, az ivóvíz-, az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás biztosítása kötelessége Izraelnek – emelte ki. Aggasztónak nevezte továbbá, hogy izraeli telepesek a palesztin lakosságot támadják Ciszjordániában.

Az, hogy kritikával illetjük az izraeli kormány politikáját, nem jelent zsidóellenességet

– szögezte le.

Kijelentette azt is, hogy az izraeli-palesztin konfliktusra nem létezik katonai megoldás. A hosszú ideje tartó megosztottságot fegyverekkel nem lehet megoldani – mondta. Csak nemzetközi egyműködéssel létrejött kétállami, azaz Izrael Állam mellett egy palesztin állam létrehozása lehet tartós megoldás a problémára – húzta alá Borell, majd hozzátette: ennek előfeltétele, hogy mindkét félnek elkötelezettnek kell lennie a békés megoldás mellett.

Felül kell kerekedni a Hamász kezdeményezte borzalmas események okozta fájdalmon és békére kell törekedni – hangoztatta. Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a tartós és békés izraeli-palesztin viszony kialakításában – tette hozzá beszédében az uniós diplomácia vezetője.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost mindenek előtt leszögezte: Izraelnek önvédelmi háborúja során be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot. Kijelentette: újabb humanitárius folyosók megnyitására, valamint humanitárius tűzszünetekre van szükség a lehető leghosszabb, de a minimálisan elégséges időszakra, hogy a segélyek ne csak bejussanak a folyamatos támadás alatt álló övezetbe, hanem a területen belül mindenhova el is lehessen juttatni őket.

Az uniós biztos fontosnak nevezte, hogy a politikai megoldás érdekében újra asztalhoz lehessen ültetni a feleket. Szavai szerint a tárgyalásokon a kétállami megoldásra kell törekedni a hosszantartó izraeli-palesztin megbékélés érdekében. Meg kell előzni a Hamász visszatérését, segíteni kell a ciszjordániai feszültség feloldását, a palesztin lakosságot fenyegető szélsőséges izraeli telepes mozgalmakat pedig meg kell fékezni – jelentette ki.

Nincs más lehetőség, most kell megoldást találni, ha az erőszak spirálját meg akarjuk törni, ha a reményt vissza akarjuk adni a térség lakóinak és, ha a békét újra vissza akarjuk állítani a Közel-Keleten

– tette hozzá az uniós biztos.

(MTI)

A Hamász is bejelentette a fogolycserét

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit – közölte az izraeli média szerdán.

A Hamász közzétette jelentés szerint ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből. A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légiforgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez.

A Hamász azt is közölte, hogy engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton – azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.

A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba a kedden megszületett egyezmény alapján.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és a vezetés üdvözli a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, nagyra értékeljük a katari és egyiptomi erőfeszítéseket

– közölte X-en Husszein as-Seik, a palesztin elnök egyik munkatársa.

Ismételten felszólítunk a palesztin nép elleni izraeli agresszió átfogó leállítására, a humanitárius segítségnyújtás beindítására, és nemzetközi legitimitáson alapuló politikai megoldásra, amely a megszállás befejezéséhez és a palesztin nép szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának elnyeréséhez vezet

– tette hozzá.

Az Izraeli igazságügyi minisztérium szerda reggel közzé tette háromszáz olyan palesztin fogoly nevét, akik szabadon bocsáthatók a túszokról született egyezség keretében. Ezzel megkezdődött az a 24 órás időszak, amikor elengedésük ellen tiltakozhatnak a Legfelsőbb Bíróságnál az izraeli állampolgárok.

Az egyezmény első szakaszában Izrael mintegy százötven palesztin szabadon bocsátására vállalt kötelezettséget az első ötven izraeli túszért, de tűzszüneti napokért és palesztin rabokért cserébe további ötven izraeli fogoly felkutatását és elengedésével újabb százötven fogoly elengedését is elérhetik.

(MTI)

Biden: Nem adom fel, míg mindannyian ki nem szabadulnak

Az amerikai elnök szerdán üdvözölte az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet között néhány órával korábban született humanitárius tűzszüneti megállapodást, melynek keretében az iszlamisták több, jelenleg az övezetben fogva tartott túszt is elengednek.

Joe Biden emellett közleményben köszönetét fejezte ki az egyezmény megszületését szorgalmazó Egyiptomnak és Katarnak, valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és kormányának is, hozzátéve, hogy az egyezmény nyomán néhány amerikai állampolgár is kiszabadulhat.

Nem adom fel, míg mindannyian ki nem szabadulnak

– szögezte le.

Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50, a Gázai övezetbe elhurcolt izraeli túsz szabadon bocsátását 150, Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint humanitárius segély bejuttatását az ostromlott területre. Mintegy 240 embert raboltak el a Hamász október 7-i, Izrael elleni véres támadása során.

(MTI)

Csütörtök reggel szabadulhatnak az első túszok

Csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából, miután az éjjel Izrael megállapodást kötött a terrorszervezettel ötven túsz szabadon engedéséről négy napos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése, és humanitárius segélyek fejében – jelentette szerda reggel az izraeli katonai rádió.

Több mint nyolc órás éjszakai tanácskozás után fogadták el az megállapodást, melyet a miniszterek többsége megszavazott. Ellene voksoltak Itamár Bengvír vezetésével a jobboldali Zsidó Erő nevű párt miniszterei, de a kezdetben szintén szemben álló, szintén a politikai paletta jobb szélén álló Vallásos Cionisták párt tárcavezetői Becalel Szmotrics vezetésével végül mellette szavaztak.

Az izraeli törvények szerint a következő huszonnégy órában lehetőséget kapnak az ország polgárai arra, hogy a bíróságnál fellebbezzenek a döntés ellen. Ezért csak az esetleges tiltakozások várható elutasítása után, a katonai rádió értesülése szerint leghamarabb csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok, akiket az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt.

Ekkor legalább négynapos tűzszünet következik, mely idő alatt Izraelbe szállítanak naponta mintegy tizenkét, összesen ötven gyermeket, édesanyát és idős nőt, akikért cserébe szabadon engednek izraeli börtönökből 150 olyan palesztin nőt és fiatalkorút, akiket nem gyilkossággal vádoltak meg. Izrael minden nap előző este kapja kézhez a másnap hazatérő túszok névsorát.

Az első négynapos időszak után a Hamász újabb foglyokat – gyerekeket és nőket – enged szabadon. A fegyverszünet idején a Hamásznak meg kell próbálnia további anyákat és gyermekeket felkutatni, akikről eddig azt állította, hogy nem ismeri fogva tartásuk helyét. A negyedik napon jelenti be, hogy megtalálta-e őket.

Cserébe minden újabb izraeliért három palesztint engednek el a börtönből, minden egyes újabb tűzszüneti napért naponta összesen tíz elrabolt izraeli juthat haza ily módon. A harcok szüneteltetése alatt az izraeli hadsereg napi hat órán át nem figyelheti meg légi eszközökkel a palesztinok mozgását a Gázai övezetben.

Izrael szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád 195 izraeli állampolgárt tart fogva, köztük 40 gyereket és 58 nőt, vagyis összesen 98 ember szabadulhat ki az egyezmény alapján. Izraeli becslések szerint közülük 75 tartózkodási helyét ismeri a Hamász, vagy meg tudja találni őket. Mintegy tíz gyermeket az Iszlám Dzsihád és más csoportok őriznek. Izrael átadta a Hamásznak a 98 névből álló névsort, és egyelőre nem tudják, hogy kik fognak kiszabadulni.

Az elengedett túszok először a Nemzetközi Vöröskereszthez, majd a hadsereghez kerülnek, ahol felkészülnek fogadásukra. Az éjszakai kormányülésen Netanjahu elmondta a minisztereknek, hogy a megállapodás részeként a Hamász engedélyezi a vöröskereszt látogatását az elraboltaknál, és gyógyszert vihet nekik.

A Szmotrics vezette párt tagjai attól tartottak, hogy a tűzszünet után a hadsereg nem fogja a korábbi elszántsággal folytatni a háborút, de a hadvezetés közölte, hogy a hadsereg kész megfelelni a tűzszünet feltételeinek, és Joáv Galant védelmi miniszter és Beni Ganz miniszter is kijelentette, hogy nem esik majd csorba a hadsereg harci szellemén.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy vezetése alatt nem fognak változni a korábban kitűzött katonai célok.

(MTI)

Oroszország üdvözölte a fegyverszünetet

Moszkva üdvözli, hogy Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között megállapodás született egy négynapos humanitárius szünetről – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Moszkva üdvözli az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről. Ezt Oroszország a konfliktus eszkalálódásának kezdete óta követeli

– hangoztatta a szóvivő.

Zaharova méltatta Katar erőfeszítéseit, „amelyek a világközösség feszültségcsökkentésre vonatkozó felhívásának gyakorlati megvalósítását célozzák”. Úgy vélekedett, hogy a humanitárius szünetről szóló megállapodás reményt ad a lehetséges deeszkalációra.

A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a fegyvernyugvás szünet ne szakadjon meg. Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50, a Gázai övezetbe elhurcolt izraeli túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint humanitárius segély bejuttatását az ostromlott területre.

(MTI)

Megegyezett az izraeli kormány a Hamásszal

Az izraeli kormány és a Hamász iszlamista szervezet szerdán megállapodott a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 gázai túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint a humanitárius segélyek bejutását az ostromlott enklávéba.

A titkos tárgyalásokon közvetítő Katar, valamint az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász tisztviselői már napok óta azt mondták, hogy a megállapodás küszöbön áll.

A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalának közleménye szerint 50 nőt és gyermeket engednek szabadon négy nap alatt, ameddig a harcok szünetelnek.

Minden további 10 túsz elengedése esetén a szünet további egy nappal meghosszabbodik – közölték, anélkül, hogy megemlítették volna, hogy cserébe palesztin foglyokat engednek-e szabadon.

Izrael kormánya elkötelezett amellett, hogy minden túszt hazatérjen. Ma este jóváhagyta azt a javasolt megállapodást, amely a cél elérésének első lépése

– állt az izraeli kormány közleményében, amelyet több órás, a sajtó elől elzárt tanácskozás után hoztak nyilvánosságra.

A Hamász szerint az 50 túszt 150 palesztin nőért és gyermekért cserébe engednék szabadon, akiket izraeli börtönökben tartanak fogva. A tűzszüneti megállapodás lehetővé teszi továbbá, hogy több száz teherautónyi humanitárius, orvosi és üzemanyag-segélyt juttassanak be a Gázai övezetbe – derült ki a palesztin csoport közleményéből.

Mint írták, Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a tűzszünet ideje alatt senkit sem támad meg és senkit sem tartóztat le a Gázai övezetben.

A katari kormány arról számolt be, hogy 50 túszul ejtett civilt, nőt és gyermeket engednek szabadon a Gázai övezetből, cserébe „számos, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nő és gyermek szabadon bocsátásáért”. A tűzszünet kezdő időpontját a következő 24 órában jelentik be – írták a közleményben.

A megállapodás az első tűzszünet abban a háborúban, amelyben az izraeli bombázások a Hamász által uralt Gázai övezet nagy részét a földdel tették egyenlővé. A gázai hatóságok szerint 13 300 civil halt meg a sűrűn lakott kis területen, és a 2,3 millió lakos mintegy kétharmada hajléktalanná vált.

Mielőtt teljes kormányával összeült volna, Netanjahu kedden a hadügyi kabinetjével és a szélesebb körű nemzetbiztonsági kabinettel tárgyalt az egyezségről. Az alku bejelentése előtt a kormányfő azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök közbenjárása segített javítani az előzetes megállapodáson, hogy az több túszt és kevesebb engedményt tartalmazzon.

Netanjahu azonban azt is mondta, hogy Izrael tágabb értelemben vett küldetése nem változott. „Háborúban állunk, és addig folytatjuk a háborút, amíg el nem érjük minden célunkat. Elpusztítani a Hamászt, visszakapni minden túszunkat, és biztosítani, hogy egyetlen gázai entitás se fenyegethesse Izraelt” – mondta a kormányülés kezdetén rögzített üzenetben.

A Hamász közleményében közölte: „miközben bejelentjük a tűzszüneti megállapodás megkötését, megerősítjük, hogy ujjaink továbbra is a ravaszon maradnak, és győztes harcosaink továbbra is készenlétben állnak, hogy megvédjék népünket és legyőzzék a megszállást”.

Három amerikai – köztük egy 3 éves kislány, akinek szülei a Hamász október 7-i támadásában meghaltak – várhatóan a kiszabaduló túszok között lesznek – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Az izraeli állampolgárokon kívül a túszok több mint fele külföldi vagy kettős állampolgársággal rendelkezik mintegy 40 országból, köztük az Egyesült Államokból, Thaiföldről, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Argentínából, Németországból, Chiléből, Spanyolországból és Portugáliából – közölte az izraeli kormány.

(MTI)

Olvasói sztorik