Élő Nagyvilág

A Kreml úgy véli, Oroszország legyőzhetetlen

Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP
Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP

Az orosz–ukrán háborúról szóló szombati közvetítésünket itt olvashatja.

Kijevnek nem tetszik az a javaslat, amely egy „csonka Ukrajna” NATO-felvételét javasolja

Kijev reagált Anders Fogh Rasmussen, a NATO egykori főtitkárának arra a javaslatára, hogy Ukrajnát a jelenlegi területeivel vegyék fel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezető tanácsadója Rasmussen nyilatkozatára reagálva közölte, hogy a kijevi vezetésnek nem olyan javaslatokra van szüksége, amelyek területe egy részének átengedésére vonatkoznak, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és a NATO-csatlakozásért, hanem teljes értékű katonai támogatásra.

Hangsúlyozta, hogy az egyetlen megoldás Ukrajna nagyszabású katonai-haditechnikai segélyezése lehet.

Különböző szakértők és szövetségi politikusok már régóta óva intettek Ukrajna felvételétől a szervezetbe a konfliktus jelenlegi szakaszában, mivel az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettsége a fegyveres konfliktus közvetlen részesévé tenné a katonai szövetséget.

Az 5. cikkely ugyanis kimondja, hogy a szövetségi partnerek kötelezettséget vállalnak arra, hogy segítséget nyújtanak abban az esetben, ha valamelyiküket fegyveres támadás éri. Az ukrán területek részleges csatlakozása esetén ez azt jelentené, hogy minden szövetségesnek katonai erővel kellene az ország segítségére sietni, ha támadás érné Ukrajna jelenlegi területeinek bármely pontját.

(MTI)

Helyi ellenállók öltek meg orosz katonákat a megszállt Melitopolban

Három orosz gárdista meghalt egy robbantásban, amelyet a helyi ellenállás hajtott végre az oroszok által megszállt Melitopolban – közölte vasárnap az ukrán védelmi hírszerzés.

A Guardian azt írja, hogy a robbantás tegnap történt a helyi orosz közigazgatás székhelyén akkor, amikor az orosz szövetségi biztonsági szolgálat és az orosz gárda tisztjei éppen megbeszélést tartottak.

A Kreml egyelőre nem kommentálta az incidenst.

Házi készítésű bombával robbanthattak fel egy tehervonatot Oroszországban

Az orosz nyomozók terrorizmus elleni nyomozást indítottak, miután egy robbantás következtében kisiklott egy nagy tehervonat Rjazan régióban – írja az orosz hatóságok közlése nyomán a Reuters.

A nyomozás szerint 2023. november 11-én reggel negyed nyolckor egy házi készítésű bomba robbant fel, amelynek következtében a tehervonat 19 vagonja kisiklott – írták.

Peszkov: Lehetetlen legyőzni Oroszországot

Kijevnek „meg kell értenie, hogy lehetetlen legyőzni Oroszországot – jelentette ki egy interjúban Vlagyimir Putyin sajtótitkára.

Dmitrij Peszkov szerint a Nyugat egyre inkább belefárad az ukrajnai háborúba, és vonakodik attól, hogy pénz, fegyverek és lőszerek formájában segítséget küldjön. Ezzel szemben Kijev kész bármit megtenni, hogy segélyért könyörögjön – mondta Peszkov.

(Guardian)

Volt NATO-főtitkár: Ukrajnát fel kell venni a katonai szervezetbe

Ukrajna felvételét javasolja jelenlegi területeivel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe Anders Fogh Rasmussen, a NATO egykori főtitkára a brit Guardian lapnak adott interjúban, amit az MTI szemlézett.

Eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést, és meghívjuk Ukrajnát a NATO-ba

– mondta a 2009 és 2014 között a szervezet élén álló Rasmussen. „Új európai biztonsági architektúrára van szükségünk, amelyben Ukrajna a NATO középpontjában áll” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a lépés nem jelentené az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus befagyasztását. Moszkvának szerinte

meg kell értenie, hogy Ukrajnát nem lehet eltántorítani a szövetséghez való csatlakozástól.

A részleges csatlakozás és a szövetségi partnerek ezzel járó segítségnyújtási kötelezettsége Rasmussen szerint „elrettentené Oroszországot attól, hogy a NATO-n belül támadja meg az ukrán területeket, és így lehetővé tenné, hogy az ukrán fegyveres erők a frontcsatákra koncentrálhassanak.”

Rasmussen felvetése egyébként szembemegy számos szakértő és szövetségi politikus álláspontjával, akik régóta óva intenek Ukrajna felvételétől a szervezetbe a konfliktus jelenlegi szakaszában, mivel az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkely szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettsége a fegyveres konfliktus közvetlen részesévé tenné a katonai szövetséget. (MTI)

Washington Post: Egy ukrán tiszt koordinálhatta az Északi Áramlat elleni támadást

Roman Cservinszkij, egy magas rangú ukrán katonatiszt játszott meghatározó szerepet az Északi Áramlat földgázvezeték tavaly szeptemberi felrobbantásábanezt állítja a The Washington Post, amely forrásként ukrajnai és más európai tisztviselőkre hivatkozik. A lap szerint Cservinszkijnek szoros kapcsolatai vannak az ukrán hírszerző szolgálatokkal.

A Post azt írja: az ukrán katonatiszt szerepe az eddigi legközvetlenebb bizonyíték arra, hogy Ukrajna politikai és katonai vezetése részt vett a szabotázsakcióban. A lap azt állítja, a 48 éves ezredes, aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, koordinálta az Északi Áramlat elleni műveletet.

A lap szerint Cservinszkij egy hatfős csapatot irányított, amelynek tagjai hamis személyazonosságot felhasználva béreltek egy hajót mélytengeri búvárfelszereléssel, majd robbanótölteteket helyeztek el a gázvezetékeken.

A két vezetékpárból összesen három vezeték sérült meg 2022 szeptember 26-án, és viszonylag hamar kiderült, hogy szabotázsról van szó. Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken Oroszországból szállítanak földgázt Németországba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik