Élő Nagyvilág

Volt magyar vezérkari főnök: Oroszország nyugodtan várhatja a végét

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Ruszin-Szendi: Oroszország nyugodtan várhatja a végét

Interjút adott a Népszavának Ruszin-Szendi Romulusz korábbi vezérkari főnök. Ebben semmit nem reagált arra, hogy miért váltották le, de beszélt az orosz-ukrán háborúról.

A vezérkari főnökök közül Valerij Zaluzsnij tábornok úrral találkoztam legtöbbször személyesen. A háború kitörése után volt egy V4-es vezérkari találkozó – korábban ezek is gyakran kiegészültek ukrán féllel – ám akkor már Valerij nem tudott eljönni. Akkor felhívtam őt, hogy kimennék hozzájuk. Mert egy dolog, hogy jönnek a szövetségesektől a hírszerzési információk, teljesen más, ha az ember a helyszínen szerez tapasztalatokat, érzi a puskaport a levegőben. Akkor az egyik tábornokával végigmentünk Odesszától Harkovig. Szerencsére az ukrán zászlóaljparancsnokok nagyon jól beszéltek angolul. Persze nyilván nem mondtak el, nem mutattak meg nekem sem mindent, de sokkal mélyebb képet kaptam, hogy milyen állapotban van az ukrán haderő.

– mondta az ukrán haderőről.

Jelenleg a két fél nem kezdeményez sem hadműveletileg, sem stratégiailag. Harcászatilag keresik egymáson a gyenge pontokat. Oroszországnak ez a helyzet nem rossz, az orosz lakta területek nagy részét birtokolja. Amíg ez megy, túl sok emberveszteséggel nem kell szembenézni. Egy támadás mindig többe kerül, mint a védelem. Emellett Oroszországnak iszonyú hidegháborús raktárkészletei vannak, az orosz haderő szerintem ma is nagyobb készletekkel rendelkezik, mint bárki Európában. Ha pedig végül a két fél leül egy asztalhoz, akkor klasszikusan három dolog diktál: a katonai erő, a gazdasági erő és a lélekszám. Ha ezt nézzük, Oroszország nyugodtan várhatja, hogy mi lesz a vége.

– tette hozzá a háború állásáról.

Ukrán légierő: az orosz erők rakétákkal és drónokkal támadták Ukrajnát

Az orosz erők 31 Sahid típusú csapásmérő drónnal és több különböző típusú rakétával mértek csapást szombatra virradó éjjel Ukrajna területére, a légvédelem 19 drónt semmisített meg – közölte az ukrán légierő szombaton a Telegramon.

A kijevi katonai adminisztráció arról számolt be, hogy az ukrán fővárosra irányított valamennyi drónt a levegőben megsemmisítette az ukrán hadsereg. Az előzetes információk alapján nem keletkeztek károk és senki sem sérült meg. Oleh Szkiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a régióban két becsapódás történt, aminek következtében három helyi lakos sebesült meg.

Az ukrán vezérkar szombat reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában 87 katonai összecsapás volt az orosz és az ukrán csapatok között. Az orosz erők öt rakéta- és 83 légicsapást hajtottak végre, és 102 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és lakott területekre. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az elmúlt napon mintegy 1130 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 310 ezret. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett két orosz hajót, 25 harckocsit, 38 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt.

(MTI)

117 ember kért tartózkodási engedélyt Magyarországon Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6036-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5307-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 117 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

(MTI)

Olvasói sztorik