Belföld

Hetvenöt ország 110 városa emlékezik majd ’56-ra

Öt kontinens 75 országában, mintegy 110 városban rendez megemlékező programokat az ezzel megbízott emlékbizottság az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján – mondta a külügyi tárca államtitkára.

A külföldi ünnepségek előkészületeire és lebonyolítására a kormány 200 millió forintos keretet tud felhasználni – közölte Bársony András, aki az ötvenedik évfordulóval kapcsolatos hivatalos külföldi megemlékezésekről adott tájékoztatást a testület előtt. Szólt arról, hogy lesznek politikai megemlékezések, a magyar kultúra bemutatásának 1956-tal összefüggő rendezvényei, és egy vándorkiállítás, amiből negyven sorozat készül, és amit a lehető legtöbb helyre szeretnének eljuttatni.


200 millióból

Mint elhangzott, a központi költségvetésben rendelkezésre álló 200 millió forintos összegből 125 milliót fordíthat a Külügyminisztérium a külképviseletek által rendezett programok költségeire, több mint ötvenmillió jut a kulturális tárcának a külföldön működő 18 magyar kulturális intézet rendezvényeire, és húszmillió forintot fordítanak a vándorkiállítás létrehozására. Ennek tartalmi összeállításában a Magyar Nemzeti Múzeum játszik kiemelkedő szerepet.

Néhány részletet említve a külügyi államtitkár kitért arra, hogy az Egyesült Államokban New York és Washington mellett Los Angeles-ben, Bostonban, Chicagóban, Houstonban, Clevelandben és Seattle-ben is lesznek kiemelt ötvenedik évfordulós programok, elsősorban koncertek, kiállítások és a Nagy Imréről szóló Temetetlen halott című film vetítése. A tervek között szerepel, hogy New Yorkban a Times Square-en október 23-tól több napon át a forradalom valamelyik jellemző pillanatát szimbolizáló fénykép lesz látható.

Megemlékezések lesznek többek között Pozsonyban, Bukarestben, Kolozsvárott, Csíkszeredán, Ljubljanában, Sydneyben, Melbourne-ben, Bécsben, Bernben, Zürichben és Genfben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik