Belföld

Jövőre megépül a 8-as főút Körmendet elkerülő szakasza

Nyolcmilliárd forintos beruházással 2007 végéig megépül a 8-as számú főút Körmendet elkerülő szakasza – jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter.

„Biztosított a pénzügyi fedezete annak, hogy a tervezés időszaka még ebben az évben lezárulhasson, és 2007 első negyedévében a konkrét építés is megkezdődhessen” – mondta. Hozzátette: a 8,1 kilométer hosszúságú szakaszból 3,5 kilométer az M8-as gyorsforgalmi út részeként felhasználható, szerint ezért a körmendi elkerülő az M8-as építésének „nulladik pontja”.


„Közismert, hogy a 8-as útnak a legkritikusabb szakasza éppen ez a körmendi átkelés, ezért is döntöttünk úgy, hogy a fejlesztési programon belül ezt előre vesszük” – mondta. A 8-as út Ajka és az országhatár közötti szakaszának 11,5 tonnás teherbírást lehetővé tevő megerősítése márciusban kezdődik, Kiss Péter szavai szerint ez egyike annak a négy nagy projektnek, amelyhez a kormány már 2006-ban hozzárendeli a szükséges forrásokat.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: az Új Magyarország Terv, amelynek részleteit a következő napokban tételesen fogják ismertetni, olyan gyorsforgalmi fejlesztési programot tartalmaz, amely megvalósulása esetén Vas megyét új regionális szerephez juttatja. „Ez az M8-as és M9-es fejlesztését és a 86-os főút elkerülő szakaszainak megépítését, egy szakaszának négysávosítását és új nyomvonalon történő megépítését is jelenti” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik