Belföld

Blair: Gyurcsány mosolya mögött acél húzódik

A brit Munkáspárt és az MSZP célja ugyanaz: progressziót, gazdasági növekedést biztosítani úgy, hogy közben a biztonság, a szociális igazságosság is hangsúlyos legyen – mondta a brit miniszterelnök a szocialista párt kampányrendezvényén, ahol magyarul mondta: igen, MSZP.

Szolidaritást és realitást együtt kell szem előtt tartani, mert ez a gazdasági fejlődés alapköve. A hamis ígéretek hamis szolidaritást jelentenek – jelentette ki Tony Blair. Kiemelte: Magyarország határozott, magabiztos, sikerorientált ország, amely büszke lehet az elmúlt években elért nagy előrelépésre.


Tony Blair beszédében kiemelte: Nagy-Britannia helyesen tette, hogy megnyitotta munkaerőpiacát az új EU-tagországok állampolgárai előtt, mert ők erősítik a brit gazdaságot. Blair rendkívül fontosnak nevezte, hogy tavaly decemberben sikerült megállapodni az uniós költségvetésről, a kemény vitákra célozva pedig megjegyezte: „Gyurcsány Ferencnek kedves mosolya van, de mögötte acél húzódik”.


Kampány idején az ember „versben gondolkodik”


Blair a gazdasági növekedés szempontjából nagyon lényegesnek tartotta az oktatási rendszer, az egyetemi oktatás megreformálását. Kitért arra, hogy Nagy-Britannia már jó ideje felismerte, hogy a képességeket, a tehetséget és a technológiát kell a középpontba állítani. Az egészségügy reformjával minőségi szolgáltatásokat kell nyújtani az embereknek a közegészségügy szintjén is, a fiatalok lakástámogatásával pedig a jövő családjai erősödnek – mondta.


„A Munkáspárt az igazságosság, a méltányosság pártja, de egyben az emberek ambícióinak megvalósítását támogató párt” – jelentette ki a brit miniszterelnök. Hozzáfűzte: nem az a feladat, hogy mindenki egyenlő legyen, hanem az, hogy az emberek fejlődhessenek, és kapjanak esélyt a felemelkedésre. Szavai szerint kampány idején az ember versben gondolkodik, kormányon viszont már prózában. Egy országot csak úgy lehet hatékonyan kormányozni, ha vezetői meghozzák a szükséges, de nehéz döntéseket, és azokkal ki mernek állni az emberek elé.


„Igen, MSZP”


„Magyarország az idén, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján elmondhatja, hogy az erősödő európai családba tartozik, minden tagország erős partnere” – fogalmazott Tony Blair. A brit miniszterelnök-pártelnök magyarul mondta a SYMA-csarnokban megjelent, őt lelkesen ünneplő mintegy 3500 szocialista szimpatizáns és aktivista előtt: „igen, MSZP”. Megemlítette, hogy 1953-ban született, abban az évben, amikor a magyar „aranycsapat” 6-3-ra győzött a londoni Wembley-stadionban Anglia futballválogatottja ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik