Belföld

Az MDF nélkül egyeztetnek a kampányszabályokról

Az MDF nélkül vette kezdetét a parlamenti pártok kampányfőnökeinek egyeztetése az áprilisi választásokig hátralévő időszak mindenki által betartandó irányelveiről.

A kisebbik ellenzéki párt azért nem képviseltette magát a találkozón, mert a parlamenti pártok nem nyilatkoztak írásban arról, hogy nem költenek 386 millió forintnál többet a kampányra. Herényi Károly frakcióvezető hétfőn levelében közölte a találkozót szervező SZDSZ kampányfőnökével, hogy „nincs értelme semmiféle egyeztetésnek”, ugyanis „hogyan lehet hiteles egy törvény által nem szentesített egyeztetés, amikor az azon részt vevő felek még a parlament által jóváhagyott előírások betartását sem hajlandók vállalni?”

A politikus levelében azt is leszögezte, elsősorban azzal kell megtisztelni a választókat, hogy betartjuk a választási kampányt szabályozó törvényeket. Emlékeztetett: a választási eljárásról szóló 1997-es törvény 91–92. szakasza rendelkezik a 386 millió forintos összeghatárról.

A kampányszabályokról szóló megbeszélésen ugyanakkor megjelent Szekeres Imre (MSZP) és Nyitrai Zsolt (Fidesz). Horn Gábor, a liberális párt kampányfőnöke egy héttel ezelőtti nyílt levélben azzal az indokolta a négypárti egyeztetés szükségességét, hogy „sűrűsödnek a kampány során azok az elfogadhatatlan jelenségek, melyeknek mi, liberálisok elejét akartuk venni azzal, hogy Etikai Kódex elfogadását javasoltuk”.

A három részt vevő párt egyelőre csak az egyeztetés folytatásáról állapodott meg. A találkozót követő sajtótájékoztatón az SZDSZ kampányfőnöke elmondta: természetesen minden parlamenti párt kötelezőnek tartja magára nézve a törvények betartását, ezért nem érti Herényi Károlynak, az MDF frakcióvezetőjének a felvetését, aki szerint álságos Etikai Kódexről beszélni addig, amíg a választási eljárásról szóló törvény betartását nem garantálják a pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik