Nagyvilág

Több erőszakos bűncselekményt is elkövetett korábban a Bagdy Emőke fiának megölésével gyanúsított férfi

A bírósági nyilvántartás szerint Yaaliyah Ezekiel Jackson még 15 éves sem volt, amikor már súlyos testi sértés kísérlete miatt a hatóságok látókörébe került, Császár Zsolt halálakor pedig éppen a próbaidejét töltötte.

Az amerikai sajtó október 24-én adott hírt arról, hogy Arizona állam fővárosában, Phoenixben meggyilkoltak egy Császár Zsolt nevű férfit, akiről kiderült, hogy Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus fia. Az 53 éves teológus Las Vegasban élt a feleségével, ikertestvére, Császár-Nagy Noémi két éve arról beszélt, hogy Császár a hajléktalanok és betegek gyámolítója volt.

A bűncselekményről beszámoló helyi lapok közül volt olyan, amelyik betekintett a bírósági iratokba is. Ezek szerint október 21-én reggel Yaaliyah Ezekiel Jackson lánytestvére felhívta 18 éves fivérét, hogy megkérdezze, megengedné-e ismerősének, Császárnak, hogy néhány napot a Phoenix déli részén található társasház egyik lakásában töltsön. A két férfi korábban sosem találkozott, és a lakást a lánytestvér bérelte, aki aztán azt kiadta albérletbe Yaaliyah-nak.

Dulakodás, majd halál

A bírósági iratok szerint meglehetősen gyorsan zajlottak le az események. Jackson beengedte a lakásba az idősebb férfit, aki bement a fürdőszobába és lezuhanyzott. Jackson ezt követően azt kérte a férfitól, hogy pakolja el a dolgait a fürdőből, Császár azt válaszolta, hogy várjon egy kicsit, majd szóváltás alakult ki közöttük – írta a Fox 10.

Jackson azt mondta a nyomozóknak, hogy Császár többször meglökte, Jackson pedig visszalökte a lakás konyhájába. Jackson ekkor előkapott egy konyhakést a késtartóból és „az áldozat megijesztése céljából a késsel fejbe vágta az áldozatot” – olvasható az iratokban.

A nyomozók szerint a gyanúsított jelezte, hogy fenyegetve érezte magát az áldozat részéről, mert „belemászott az arcába”, és úgy érezte, hogy meg kell védenie magát, mert Császár nem hagyta békén. A bírósági dokumentumok ugyanakkor megjegyzik, Jackson elismerte, hogy nem látott fegyvert Császárnál, és hogy az áldozat jóval kisebb termetű volt, mint ő. A hivatalos adatok szerint a gyanúsított 193 centi magas és 105 kilós, míg Császár alig 170 centi és 90 kiló volt.

Vallomása szerint Jackson a konyhában háromszor szúrta meg az áldozatot, de a dulakodás közben átmentek a hálószobába, és ott még kétszer-háromszor megszúrta. A fiatal ezután hívta a nővérét, majd a rendőrséget, ahonnan arra kérték, maradjon a lakásban, a gyanúsított pedig így is tett. A helyszínre érkezve a mentők bementek a lakásba, és a hálószobában megtalálták Császárt, akit a helyszínen halottnak nyilvánítottak. A rendőrök a holttesten egy henteskést találtak, amit bizonyítékként lefoglaltak.

Bagdy Emőke a Blikknek azt nyilatkozta, hogy fiát valójában egy rendezvényre hívták és tőrbe csalták, rablógyilkosság áldozata lett. Császár Zsolt ikertestvére pedig azt mondta, egy öreg autó és egy mobil megszerzése volt a támadók célja, és egyértelmű, hogy Jackson vallomása nem áll majd meg, mert több elkövető volt, erről kamerafelvételek, dokumentumok, tanúk állnak rendelkezésre.

Visszaeső bűnöző

Jacksont jelenleg a Maricopa megyei börtönben tartják fogva, 1 millió dolláros óvadék fejében és emberöléssel (second degree murder) vádolják. Az ügyben az első ülést október 27-én pénteken tartják, úgynevezett „státuszértekezletet”, amelyen a szembenálló felek (a vád képviselője és a védelem) találkoznak a bíróval, és büntetőügy esetében bizonyítékokat cserélhetnek, de akár vádalkuról is egyeztethetnek. Az előzetes meghallgatás október 31-én kedden lesz.

Maricopa County Sheriff's Office Yaaliyah Ezekiel Jackson

Fiatal kora ellenére nem ez az első alkalom, hogy Jacksonnak meggyűlt a baja a hatóságokkal. A hivatalos nyilvántartás szerint 2020-ban súlyos testi sértés elkövetésének kísérlete és tényleges elkövetése miatt is indult ellene eljárás. 2021 őszén pedig vallási célra használt hely megrongálása miatt emeltek ellene vádat, amelyet aztán ejtettek, mert cserébe bűnösnek vallotta magát börtönépület megrongálásában.

Ekkor bekerült az Arizona államban működő JTOP (Juvenile Transfer Offender Program) nevű programba, amelynek célja egy helyi ügyvédi iroda leírása szerint, hogy „további támogatást nyújtson a nagy kockázatú, fiatalkorú bűnelkövetőknek a felnőtt próbaidő alatt”. A programban résztvevők iskolába járnak, dolgoznak, és betartják az előírásokat, például hogy nem fogyasztanak tudatmódosító szereket. A kliensek akár 6 hónapon belül elvégezhetik a JTOP-t, és átkerülhetnek normál próbaidőre, ha pedig leérettségiznek, a bíróság akár az ítélethozatalkor elrendelt fennmaradt közérdekű munkát vagy a halasztott szabadságvesztést is eltörölheti.

Jackson azonban a 17. születésnapja előtt két hónappal, 2022 júniusában újabb bűncselekményben vallotta bűnösnek magát: súlyos testi sértést követett el egy javítóintézeti alkalmazott ellen. Az emiatt kiszabott próbaidőt töltötte most.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik