Belföld

A főbíró a választási perek gyors elbírálását ígérte

Lomnici Zoltán a bíróságok semlegességének fontosságát hangsúlyozta, és a választási perek pártatlan, gyors és szakszerű elbírálását ígérte kaposvári sajtótájékoztatóján.

Mindez különösen fontos a választások időszakában, hiszen most várhatók azok az ügyek, ahol „sokszor a mandátumok vagy akár a politikai hatalom kérdése is múlhat a bíróságon”, ezért most különösen fontos a semlegesség, a pártatlanság – mondta a főbíró.

Lomnici Zoltán szerint az igazságszolgáltatási reformnak, az ítélőtáblák felállításának köszönhetően a bíróságok behozták lemaradásukat. A tavalyi volt „az első olyan esztendő, amikor a nyár derekán azt mondhattuk, hogy naprakész a Legfelsőbb Bíróság”, ami azt jelenti, hogy ma már nincs egy éven túli ügy. Lomnici Zoltán szerint ez az elmúlt időszaknak talán a legfontosabb eredménye. Ismertetése szerint 2005-ben 1,25 millió ügyet fejeztek be a magyar bíróságok, ezzel egy időben ugyanennyi volt a beérkezett ügyek száma. Ez öt százalékkal több az előző évinél, és 25 százalékkal több mint 1998-ban.

Az LB elnöke jelezte, hogy a megnövekedett feladatokhoz kérésük ellenére nem biztosított többletlétszámot az Országgyűlés. A bíróságok informatikai hátteréről szólva kifejtette, hogy további fejlesztéseket tart szükségesnek, hiszen a számítógépek hiánya veszélyezteti az ítélkezés színvonalát. „Számítógép nélkül ugyanis már a magyar jogot sem lehet követni, de az európai jogot végleg nem” – magyarázta Lomnici Zoltán, aki reményét fejezte ki, hogy európai uniós források bevonásával mielőbb minden bírónak lesz számítógépe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik