Belföld

Létszámleépítés a főpolgármesteri hivatalban

A Fővárosi Közgyűléshez fordul a Fidesz–MKDSZ-frakció annak megakadályozására, hogy 86 városházi dolgozót, a takarítókat és a biztonsági őröket „kirúgja" a városvezetés. A városvezetés szerint mindez riogatás.

Elfogadhatatlan, hogy a hivatalból csaknem egy éve önálló intézménybe kiszervezett emberek most egyszerűen az utcára kerüljenek – közölte Kupper András, a képviselőcsoport vezetője hétfőn. A fideszes politikus közölte: azért szólalnak meg ők ebben az ügyben, mert „a városháza, a hatalom hallgat” arról, hogy „Demszky Gábor tömeges kirúgásokra szánta el magát” azzal, hogy az új intézmény dolgozóinak 43 százalékától megválnának. Nem ennek a 86 embernek a „lapátra helyezésével, kirúgásával”, hanem a városházi szakértők és a sajtóiroda karcsúsításával kellene megtakarításokat elérni. Az 1,1 milliárd forintos költségvetéssel működő intézménynél 10 százalékos megtakarítást remélnek ettől a lépéstől a város vezetői – tette hozzá.

A főpolgármesteri hivatalt üzemeltető intézmény igazgatója nem értesítette a tervezett létszámleépítésről a helyi szakszervezetet – közölte az érdekképviselet vezetője. Kovács Miklós az MTI-nek elmondta, hogy az igazgatótól még választ sem kapnak a hozzá intézett leveleikre. A munka törvénykönyvét sérti, hogy az igazgató az érdekegyeztetés első szakasza, a szakszervezet értesítése helyett rögtön a második szakaszról, a konzultációról értesítette őket. A törvény szerint az igazgatónak a tervezett utasításokról értesítenie kellene a szakszervezeteket. Az igazgató február 7-i levelében konzultációra hívta őket, amit a törvényben előírt hét napnál későbbi időpontra hívott össze.

Sánta Zsolt igazgatót az MTI-nek hétfőn nem sikerült elérnie, titkárságán közölték, hogy házon kívül tárgyal.

Csupán riogat az, aki azt állítja, hogy 86 főt mindenképpen elbocsátanak a főpolgármesteri hivatalból – szögezi le a hivatal sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében. Czuk Dorotya cáfolta a Kupper András tájékoztatóján elhangzottakat. Szerinte az igazság az, hogy a hivatal rövidesen közbeszerzési pályázat keretében választja ki azt a céget, amely a takarítást, a karbantartást és az őrzési feladatokat végezné a jövőben. Az előzetes számítások alapján ezzel a lépéssel mintegy 100 millió forintot takarítanának meg. A tervek szerint a pályázati kiírásban szerepelne az is, hogy a nyertes cég is alkalmazná a takarítókat és az őröket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik