Belföld

Fair play-díjért indul az ökopárt

A rendszerváltás utáni politikából kiábrándult választóknak kíván alternatívát felmutatni az Élőlánc Magyarországért ökopárt, amely az áprilisi választásokon a „fair play-díjért indul" – közölte Lányi András elnökségi tag.

Azoknak a támogatására számítanak, akik felismerték, hogy a környezeti válság kihívásaira a ma uralkodó politikai irányzatok semmilyen választ nem kínálnak – mondta az 57 éves író, filozófus és környezetvédő, aki korábban a többi közt a Roosevelt és a Jókai téri fák megmentéséért indított akcióival hívta fel magára a figyelmet. Lányi szerint részletkérdés, hogy pártja bejut-e a parlamentbe, azt viszont fontosnak tartja, hogy a választási kampánynak köszönhetően az ökológiai politikai is bemutatkozzon. „Meg akarjuk nyerni a választásokon a fair play-díjat, s ebben nem lesz annyira nehéz dolgunk” – hangoztatta.

A környezeti problémákra, a globális ökológiai válságra nem lehet egyéni, csak közösségi válaszokat adni, a jelenlegi helyzeten csak kollektív akaratnyilvánítással lehet változtatni – fejtette ki. Ahhoz, hogy az ökológiai politika céljai valóra válhassanak, párttá kell alakulnunk, még akkor is, ha a magyar társadalomban ma a pártpolitikát gyanakvás övezi – írják az októberben alakult szervezet kiadványában annak indoklásaként, miért hoztak létre választáson induló pártot a Védegylet nevű civil mozgalomból nemrég kivált aktivisták. A dokumentum szerint a párttá alakulás célja, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet, melyben “Magyarországon a nemzeti vagyon elosztása, a közvélemény irányítása, a kormányzás és a törvénykezés a pártklientúrák kiváltsága maradt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik