Belföld

Az MSZP későn szólt a szerverügyről

Az OVB nem tudta érdemben elbírálni az MSZP szerverügyre vonatkozó beadványát, mert lejárt a jogorvoslat háromnapos határideje. A testület azonban kifejtette: bűncselekményt követ el az, aki a rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével jogosulatlanul belép egy számítástechnikai rendszerbe.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) azt követően döntött, hogy az MSZP állásfoglalási kérelmet kért a testülettől, mivel február 3-án behatoltak az MSZP választási anyagait tartalmazó számítógépes rendszerbe. „Az OVB rámutat arra, hogy azokra az esetekre, amikor a rendelkezés alkalmazásának objektív előfeltételei bármilyen okból nem állnak fenn – ideértve azt az esetet is, hogy a jogsérelmet elszenvedő az igényérvényesítésre rendelkezésre álló objektív határidőn túl értesült a jogainak sérelméről – a választási bizottság hatásköre nem terjed ki” – áll a négy igen és egy nem szavazattal elfogadott állásfoglalásban.

Az OVB hangsúlyozza: hatásköre nem terjed ki azokra a jogsérelmekre, amelyeket a jogorvoslati határidő lejárta után nyújtanak be. A Választási eljárási törvény kimondja ugyanis, hogy a kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított három napon belül megérkezzen.

A testület ugyanakkor egy közleményt is kiadott, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyvbe ütközik és bűncselekményt követ el az, aki a rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével jogosulatlanul belép egy számítástechnikai rendszerbe. Az ugyancsak négy igen és egy nem szavazattal elfogadott közleményben az OVB felhívja a választási eljárásban szereplők figyelmét arra, hogy a többi közt „a választás tisztaságának megóvása” és a választási alapelvek megkövetelik az elektronikus adatkezelésre vonatkozó jogszabályok betartását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik