Belföld

Az MSZP az ellenzékkel is együttműködne

Az MSZP leendő koalíciós partnere mellett az ellenzékkel is együtt kíván működni, hogy meghozzák az ország érdekében álló döntéseket - mondta Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke a testület szombati ülésen elhangzottakat összegezve Budapesten.

A miniszterelnök szerint a kormányzás a demokratikus köztársaságban pártelvű, de nem pártérdekű – közölte sajtótájékoztatóján a választmányi elnök. Simon hozzáfűzte: együtt kívánnak működni leendő koalíciós partnerükkel, de együtt kívánnak működni a parlamenti ellenzékkel is annak érdekében, hogy meg tudják hozni az ország érdekében álló döntéseket.

Nem volt szó személyi kérdésekről

Simon Gábor elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a választmány ülésén szólt arról, hogy formálódik a kormányprogram, amelynek alapja az átfogó államreform, része az egészségügy átalakítás és a hatékony oktatási-képzési rendszer kialakítása. Az ülés nem sajtónyilvános részén nem volt szó személyi kérdésekről, nem hangzott el, melyik tárcának ki legyen a vezetője – közölte a választmány vezetője.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a választmány ülésén nem esett szó a leendő kormánystruktúráról, bár a kérdés megvitatására lett volna igény, de erről majd akkor lehet csak beszélni, amikor elkészül a kormányprogram. A koalíciós tárgyalások folytatódnak, vasárnap is lesz egyeztetés, és a következő hét minden napján – fűzte hozzá egy másik kérdésre.

Hangsúlyozta: a választmány szerint történelmi lehetősége van az MSZP-nek arra, hogy részese és irányítója legyen annak a társadalmi, politikai, gazdasági konszolidációnak, amely a következő években Magyarország európai uniós felzárkózását jelentheti.

Nem áll le a párt

A politikus közölte: “az MSZP nem állhat le a választási győzelmet követően, feladatunk van a párt szervezeti, működési modernizációjában”. Hozzátette: az is feladatuk, hogy azokban választókerületekben is “fordítani tudjanak”, ahol most nem nyertek.

Simon Gábor kitért arra, hogy a választmány előkészítette a párt május 20-i kongresszusát, amelyen a kormányzati szerepvállalást és a koalíciós együttműködés szempontjait tárgyalják meg és fogadják el. Az országos választmány elnöke azt mondta: soha nem volt még arra példa, hogy az MSZP választmányának 31 tagja egyben tagja legyen a parlamenti frakciónak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik