Belföld

Káoszt okozott a vihar Budapesten

A kedd délutáni eső miatt több villamos- és trolivonalon nem közlekedtek a járművek. Ferihegyen reptérzár volt. A vasútvonalak felsővezetékét több helyen kidőlt fák rongálták meg. A Béke téren a mély vízben autók akadtak el. Pestszentlőrincen a havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett.

Szemtanúja volt a felhőszakadásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu


Elhalasztott döntő


Kedd estéről szerda délutánra “mosta át” a 200 m női hátúszás döntőjét a margitszigeti felhőszakadás. A szervezők a férfi 200 m vegyes elődöntőit követő szakadó eső miatt döntöttek úgy, hogy a második napi hivatalos vizes programból hátramaradt 200-as hátfinálét – melyben Verrasztó Evelyn is érdekelt – szerdán 16:45 órától rendezik meg.

Hosszabb-rövidebb ideig nem járt Budán az 56-os, 59-es villamos, Pesten az 1-es 3-as, 12-es, 14-es, 30-as, 28-as, 37-es, 50-es, 62-es és 69-es villamos. Nem járt továbbá a 70-es, 74-es, 75-ös és 79-es trolibusz. A 3-as metró az állomásra befolyt eső miatt nem állt meg a Gyöngyösi utcai megállóban.

A fődiszpécser az MTI-nek elmondta: az eső folyamatosan esik, és a forgalmat mutató kamerákon azt is látják, hogy a csatornák már nem tudják elnyelni a vizet, így azokból már kifelé folyik az esővíz.

A Fővinform ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar miatt jelentősen lelassult a közlekedés a fővárosban. Elromlott közlekedési lámpát az Oktogonnál, a Dózsa György úton a Vágány utcánál, valamint a Rottenbiller utca és a Wesselényi utca kereszteződésében jeleztek. A Moszkva tér környékén a Margit körúton az úttesten hatalmas foltokban állt a víz, sok helyen volt torlódás.

A tűzoltóság telefonvonalai túlterheltek voltak, mert a telefonközpontjuk 68 bejövő hívást tud várakoztatni, ebből tízet tudnak felvenni – mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) szóvivője. Csak késő estig több mint száz bejelentés érkezett, de egész éjszaka folyamatosan fogadták a hívásokat; a bejelentések 99 százaléka vízszivattyúzás, mindössze néhány fakidőléshez hívták őket eddig. Az egész főváros területén – az I. kerület kivételével – mindenhová vonultak ki egységek. A XIII. kerületben a Béke térnél 60-80 centiméter víz volt a burkolaton, ahol körülbelül 30 autó akadt el.

Személyi sérülést nem okozott a vihar

A kedd délután hirtelen lezúdult óriási mennyiségű esővíz miatt egy órán belül kétszáznál több hívás érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. A Pest megyei tűzoltók munkájának megkönnyítésére Heves megyéből kértek segítséget. – közölte Sági Ákos tűzoltó őrnagy az MTI-vel.


Legtöbb hívás Dunaharaszti, Érd, Iklad, Vecsés, Szigethalom településekről érkezett, ahol húsz tűzoltó egység dolgozott fecskendőkkel, hogy mielőbb kiszivattyúzza az összegyűlt esővizet. Különösen gyors beavatkozásra volt szükség a gyáli városházán, ahol az irattárban derékig ért a víz, mert befolyt az udvarról és az utcáról.


Néhány esetben a vihar nyomán fák is kidőltek, Vácott a tűzoltóknak rönköt kellett eltávolítani az útról, Erdőkertesen három fa is akadályozta a forgalmat, amíg a tűzoltók félre nem vonszolták a törzseket. A nagy vihar és a lezúduló nagy mennyiségű esővíz személyi sérülést sehol nem okozott – hívta fel a figyelmet Sági Ákos.

Késnek a vonatok

Több járaton, köztük a fővárost Székesfehérvárral, Pusztaszabolccsal, illetve Kiskunhalassal összekötő vonalakon okozott késéseket a vasúti közlekedésben a keddi vihar és a heves esőzés – tájékoztatta Kavalecz Imre, a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. szóvivője az MTI-t. Délegyháza és Kiskunlacháza, valamint Ercsi és Iváncsa között – fák dőltek a vasúti felsővezetékre és a pályatestre, máshol – például a Nyugati pályaudvaron, valamint a Kelenföldi pályaudvar és Tárnok között – a kimaradó áramszolgáltatás akadályozta a működést. Időközben helyreállt a közlekedés a Nyugati pályaudvaron, ahol este hattól fél órán át villámcsapás miatt nem volt áram.


Az esti állás szerint Pusztaszabolcs felé várhatóan hajnalban, a kiskunhalasi vonalon feltehetőleg reggelre áll vissza a menetrend szerinti működést. A Kelenföldi pályaudvar-Érd alsó-Tárnok vonalon, ahol kerülővel, Budafok-Háros-Érd felső felé közlekednek Székesfehérvár felé a vonatok, várhatóan szintén a reggeli órákban áll vissza a normális működés.


Reptérzár volt Ferihegyen


Ferihegyen mintegy húsz percig reptérzár volt kedden este a rossz időjárási körülmények miatt – erősítette meg az MTI információját Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A 18.25-18.45 óráig tartó reptérzár 10-12 induló és érkező járatot érintett. Az induló gépek nem indultak el, az érkezők egy része pedig Debrecenben, Sármelléken és Bécsben szállt le, más részük a levegőben várta meg, míg jobbra fordul az idő. A repülőtér már a normális rend szerint működik.


Havi csapadékmennyiség pár óra alatt

Pestszentlőrincen 45 milliméter csapadék – ami csaknem egyhavi mennyiségnek felel meg – esett eddig, és az eső még tovább esik. Nem példa nélkül álló esemény ez, mert ugyanitt ezen a nyáron esett már 60 milliméter csapadék is – mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese az MTI-nek.


Rendkívül heves felhőszakadások és jégesők kísérik a felettünk lévő frontot, ami az éjszakai órákban átvonul az ország felett. A délután folyamán Sződ környékén, Budapesttől északra, majd az északkeleti országrészben és Budapesten voltak elszórtan többfelé heves zivatarok.


A Tiszántúlt és az ország délkeleti területeit később éri el a frontrendszer, ott eddig, még nem voltak heves zivatarok. Ez egy hullámzó frontrendszer, amitől nem veszünk búcsút a következő napokban sem: átmeneti szünet után csütörtökön egy tőlünk délnyugatra képződő része kerül fölénk, ismét csapadékot okozva. Ez a csapadék azonban jellegében más lesz: amíg most inkább heves zivatarok vannak, akkor jellemzően lassú, de tartósabb eső várható – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik