Belföld

Behajtható lesz a külföldön kiszabott bírság

A magyarok külföldön elkövetett szabálysértései, illetve minden büntetőeljárás után behajtható lesz a pénzbüntetés az Európai Unió területén.

Danks Emese kormányszóvivő közlése szerint ugyanez érvényes a Magyarországon külföldiek által elkövetett bűncselekményekre és szabálysértésekre is. Most a magyar hatóságok csak csekket tudnak kiállítani a bírságról, de nem lehet nyomon követni, hogy a külföldi ezt befizeti-e, vagy sem – tette hozzá. A módosítás várhatóan tavasszal lép életbe.

Az unió területén a cím és a tartózkodási hely kiderítésében is segítik egymást a hatóságok, így behajtható lesz a pénzbüntetés, a pénz-mellékbüntetés, a jogi személlyel szemben alkalmazott pénzbírság, illetve a sértett vagy a köz javára rendelt pénzbeli jóvátétel is.

A kormány döntött arról is, hogy csökkentik a kisebb és a vidéki légikikötők felelősségbiztosítási fedezetét. Ez az összeg most minden nyilvános repülőtér esetében ugyanannyi, a felszálló gépek súlyától függően 10-50 millió forint évente. Jövő januártól három kategóriába sorolják a légikikötőket: azoknál, amelyeknél 250 ezer feletti az éves utasforgalom, változatlanul a teljes felelősségbiztosítási fedezetre szükség van. Ahol ez 250 ezer és 100 ezer között van, ott az alapdíj ötven százalékát, ahol pedig ennél is kevesebb az utas, ott az alapdíj huszonöt százalékát kell majd felmutatni felelősségbiztosítási fedezetként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik