Belföld

Offenzív 2007-re számít Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc szerint ha a kormány reformok terén végzett tevékenységét értékelni kellene, a reformok tartalmára ötös alát, elfogadtatására, megismertetésére a karácsonyra való tekintettel hármas alát, egyébként kettest adna. Jövőre folytatódik az egészségügyi- és a nyugdíjreform a kormányfő ígérete szerint.

“A reformpolitika tartalmára ötös alát adnék, a reformok elfogadtatása, megismertetése dolgában végzett munkánkra némi karácsonyi engedékenységgel hármas alát, télvíz idei szigorral kettest” – fogalmazott a miniszterelnök kormánya tevékenységét értékelve a csütörtöki budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

Mindez úgy került szóba, hogy egy újságíró megkérdezte: a kiigazítás mellett miként értékeli a miniszterelnök kormánya reformokkal kapcsolatos ténykedését. Gyurcsány Ferenc válasza elején azt mondta, akik még fél éve a kiigazításokat bírálták, ma már dicsérik, mert sokat tett azért a kormány, hogy az intézkedések miértje érthető legyen.
Véleménye szerint az idei évet legalább négy dolog jellemezte: kiigazítás a társadalompolitikában, fordulat a költségvetés-politikában, rég nem látott éles hatalmi küzdelem a pártpolitikában, valamint sikeres alapozás a fejlesztéspolitikában.

A miniszterelnök a Standard and Poors’ hitelminősítő értékeléséről szólva úgy fogalmazott, a “felminősítés nagyon világos visszaigazolás”.

Folytatódó reformok

Offenzív, kezdeményező politikájú 2007-re számítok – mondta a kabinet jövő évi terveiről a kormányfő. Ígérete szerint januárban nyilvánosságra hozzák a kormány jövő évi részletes munkaprogramját, később utolsó szakaszába érkezik az egészségügyi reform, ezen belül az egy- vagy több-biztosítós rendszerről még lehetőleg az év első felében, de a szakmai érvek meghallgatása után dönt a kabinet.

A nyugdíjreform terén meg kell vizsgálni, mi az, amit a jelenlegi rendszeren belül meg lehet oldani, és mihez szükségesek reformok – mondta Gyurcsány Ferenc. Szólt arról is, hogy az igazgatásban bevezetik a teljesítményalapú bérezést, valamint hosszú távú energiastratégiát alkotnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik